Mini Logo

Heart of Desire

The Far Seer: Fahman on 6:11 AM People who also had seen (0)


Feeling empty. Feels like nothing to do.
Facebook is just boring.
It is like the time is so slow,
Then, I've remember,
When I was in the secondary school.

No laptop, no games, no DotA, no Facebook
But the time is used wisely,
studying, reading, praying for success.
a different scenario now and then,

I'm scared,
I have a nightmare,
I'm afraid I can't pass the barrier,
and Fly away like the others.

My heart is empty.
Lot my mind have lots of things to think.
what to do and don't.
It is like a Brain jammed.

Cmon lad, tomorrow is the oral.
ATA oral test, the external one.
Just do whatever is necessary to achieve the score.
Pray hard, Play less.
Hardwork, and victory is ours.

Picture from a classmate

Wake me up when september ends - Sungha Jung

The Far Seer: Fahman on 6:18 PM People who also had seen (0)





"Wake Me Up When September Ends"

Summer has come and passed
The innocent can never last
wake me up when September ends

like my father's come to pass
seven years has gone so fast
wake me up when September ends

here comes the rain again
falling from the stars
drenched in my pain again
becoming who we are

as my memory rests
but never forgets what I lost
wake me up when September ends

summer has come and passed
the innocent can never last
wake me up when September ends

ring out the bells again
like we did when spring began
wake me up when September ends

here comes the rain again
falling from the stars
drenched in my pain again
becoming who we are

as my memory rests
but never forgets what I lost
wake me up when September ends

Summer has come and passed
The innocent can never last
wake me up when September ends

like my father's come to pass
twenty years has gone so fast
wake me up when September ends
wake me up when September ends
wake me up when September ends

p/s:hujung bulan ni kena bangun, ada oral external.

Old Friends, Old Old Friends.

The Far Seer: Fahman on 7:48 AM People who also had seen (0)



13 september

Ekspidisi raya dimulakan dengan mengambil sahabat-sahabat lama ia itu Nazirul, Azri, Hakim dan Adli. Selepas bertolak dalam 2.30 dari machang, kami menghala
ke Pasir puteh, bertujuan melawat Hazwan Zainuddin yang tidak berkesempatan mengikuti kami kerana kesuntukan ruang(kelisa kot). Selepas melalui perjalanan 40 minit, kami sampai di Padang Pak Amat. Namun, malangnya, beliau juga keluar beraya ke Bukit Abal yang berdekatan, lambat lagi balik.

Selepas itu, lami menjurus ke Rumah Saudara Irman Shahir, ada jemput2 makan. Nasik dagang lagi. Tujuan kami bukan kerana nasik dagang atau air sirap selasih tetapi hendak berjumpa dengan sahabat yang lama terpisah sejak sekolah manengah. Lalu lintas jalan raya Pasir Puteh- Kota Bharu agak sesak, Mengambil masa dekat sejam untuk menyampai Melor yang hanya 20 km jauhnya. Kami berhenti sejenak di Masjid Mahligai Untuk menunaikan kewajipan.

Setiba sahaja di rumah 'Leader Irman', Saudara Syimir turut menyertai kami. Rumahnya di kampung tersebut agak luas dan ramai juga orang yang bertandang. Hajat pada mula hanya untuk beraya di rumah irman, tapi Syimir juga mengajak ke rumahnya dan Hazdwan Ruzman juga yang berada berdekatan turut menjemput.



Ketika berborak di rumah Irman

Baru berborak-borak dengan budak-budak SMACH, tiba-tiba ma menelefon, cakap kawan lama aku dari SMK Hamzah, Shazlan Bertandang ke rumah. Aku berasa serba salah. Ingin tarik diri dengan cepat-cepat. Dah bertahun tak jumpa Shazlan nih, budak peramah asal dari selangor, mengaji di kelanta dan selalu senyum.

Jam menunjukkan pukul 7 petang. Kami beransur- ansur berangkat. Kami pun singgah ke rumah Hazwan zainuddin, Kalu tak bertandang kecil pulak hati penyokong Liverpool sorang nih. Kami solat maghrib di rumahnya. Ingatkan, selepas habes sahaja solat dan borak-borak sikit, boleh la balik. Tapi mak Hazwan dah sediakan makan-makan. Maka perlulah kami sebagai tetamu menjamah sebelum berangkat. Agak lama kami berada di sana. Jam menunjukkan pukul 9.30. Aku tanya Shazlan, dia berada di rumah sahabat lama, Shahidan. Aku harap dapat jua berjumpa dengan mereka.

Selepas mencari sate di machang, jam menunjukkan pukul 10.20 malam. Aku perlu menghantar Hakim, Adli di tanah Merah dan Azri di Banggol Kemian. Pukul 11.30 malam, aku sampai ke rumah. Rancangan untuk berjumpa dengan mereka tidak dapat dilaksanakan.. walaupun begitu, aku agak bersyukur kerana dapat berjumpa juga dengan sahabat-sahabat seasrama dahulu. Kita tak boleh mengembirakan semua pihak. Yang mana perlu di utamakan perlulah dilaksanakan terlebih dahulu. Entah bila pula aku dapat berjumpa dengan Shazlan(Mat Le) nih

Ikram melantak langsat di rumah Cikgu

Selepas dua hari, kami peri ke rumah Ikram dan cikgu Kimia kami, Cikgu Sanisah. Balik, 11.30 lagi. Konpem tak bleh kuar dah kesokannya.

Khairil Johari Johar : Sepasang Kurung Biru (HQ Audio)

The Far Seer: Fahman on 8:19 AM People who also had seen (0)






Tiada salam atau ucapan
Tiada pesan tanda ingatan
Suasana penuh keriangan
Ku teringat pada seseorang
oh...

Di hari yang berbahgia ini
Hatiku kosong dan sepi sekali
Betapa manis kenangi lalu
Menyambut raya bersama denganku
oh...

( korus )
Tiada bisikan lembut yang ku dengar
Hanya suara azan sayup bergema
Masih kurasakan hangat tanganmu
Di pagi raya bersalam dengan ku

Tetamu datang tetamu pergi
Namun tak tiba orang ku nanti
Hanya sepasang kurung nan biru
Menjadi teman mengubat rindu ku
oh...

( ulang korus )



sepasang baju melayu nan unggu kebiruan. Thanks A lot ;)

Dawn of Eid ul Fitr.

The Far Seer: Fahman on 9:18 PM People who also had seen (0)





Across this lonely road,
I've found the peace that i;ve search.
It is far away, in a place so called HOME.

8-9 September 2010.

Alhamdulillah, selepas lapan jam perjalanan, merentasi bukit bukau dan jalan yang berliku, kembali juga seorang Hamba Allah ini ke negeri kelahirannya, Al-Kelantani. Kesesakan lalu lintas di lebuh raya karak dan sekitar bandar raya kuala lumpur tidak memadamkan kegembiraan balik kampung.


pertama kali melihat setesen putra yang sesak

Kesesakan di plaza tol gombak. Mengambil masa dua jam utuk sampai ke Bentong.

DI hentian putra lagi, ramai warga Kelantan di perantauan memenuhi setesen. Bersesak sesak, menaiki bas, dan ada juga yang baru membeli tiket. Masyaallah, pertama kali melihat begitu ramai manusia yang memenuhi sebuah tempat yang tertutup. Keriuhan tetap terasa, menunjukkan keinginan untuk balik ke kampung halaman.

Teruja selepas melihat papan tanda di atas.

Setelah sampai, abang ngah (ngoh) menjemput aku, dengan kelisa kuning yang Ma baru beli. Aku hanya sampai pukul 6 pagi, tak sempat bersahur. Selepas solat, sambung tidur. Baru sejam melelapkan mata, aku mendapat panggilan dari Irman Shahir, meminta aku mengambilnya di tanah merah, kerana dikhuatiri akan terlepas rancangan keluarganya untuk balik Terengganu.

Kenderaan musim perayaan.

Selepas balik, Abah menyuruh aku dan Abang Achik (Chik) mengecat rumah. Sakit tengkuk dan pinggang selepas mengecat ruang yang baru ditambah tersebut. Walaubagaimanapun, Aku berjaya memperoleh cermin mata baru yang dibelikan Ma kerana cermin mata yang lama telah hilang di KBU.

Jam menunjukkan, pukul 4 petang. Aku membuka laptop dan bermain permainan Defence of the Ancient (DotA). Permainan inilah yang menyebabkan aku tidak dapat buat kerja atau mentelaah sepanjang pulang ke rumah. Sambil itu, aku melihat Borang survey yang dikirim oleh Ikram Mohd Noor, yang bertajuk " The effect of DotA towards the Higher Education Students"

Jam menujukkan pukul 5.3o. Selepas solat asar, aku bergegas ke rumah Nazirul (yang paling dekat dan paling sebaya dengan aku) untuk mengambilnya. Seterusnya, ke rumah saudara Azri di banggol kemian dan Adli di Tanah Merah. Kami telah merancang untuk berbuka puasa bersama tempoh hari. Selepas meninjau medan selera tanah merah yang dipenuhi perantau, maka kami hanya bergerak ke KFC tanah Merah sahaja.

Selepas selesai berbuka dan solat maghrib, aku menghantar mereka pulang.

Reflection

The Far Seer: Fahman on 11:03 PM People who also had seen (2)




Pada 27 haribulan 8, minggu lepas, aku pulang ke kampung halaman. Kerinduan yang sudah lama terpendam selama 2 bulan terbalas. Akhirnya dapat jugak bersama family di bulan ramadhan. Biarpun raya hanya seminggu lagi, aku tetap balik. Hendak berbukak puasa di rumah. ( yela, mungkin inilah peluang terakhir untuk berada kat rumah time ramadhan...Insyaallah)..

Semua adik beradik aku, Long, Ngoh, Adek kecuali Chik ada kat rumah. memang berbeda dari dua bulan yang lepas. Rumah tengah dicat, dan renovate. fuh...konpem, mesti banyak keje kene buat.

Anak2 kucing di rumah pun, da banyak yang xde, di bagi kat orang lain. yang tinggal hanya dua tiga je. bagus la..tak serabut sangat.

Selain rumah, suasana ramadhan kat kampung aku pun banyak yang berubah. Kalau dulu, pasar ramadhan lebih meriah, pukul 2 ptang pun dah ada irang berniaga. Sekarang, pukul 5 pun orang baru nak berniaga. Berubah...memang berubah...

tetapi, ada yang lebih menyedihkan adalah kat madrasah rumah aku..

kalau tahun 2000..
Madrasah itu tempat yang meriah untuk sambutan ramadhan, makmum penuh, sampai 4 saf ke belakang.
Tapi tahun 2010...
Madrasah hanya cukup2 satu saf je..

Kalau tahun 2000..
ramai kanak-kanak, remaja-remaja yang sebaya aku turut serta dalam ibadah tarawikh.
Tapi tahun 2010...
Semua yang sebaya dengan aku dah xde.. Yang tinggal hanya pak cik- pak cik, makcik2 sahaja yang datang..


Sambutan sekolah

Mungkin, semasa aku berumur 9 tahun, penghayatan bulan ramadhan adalah lebih mendalam. Mungkin, bila dah berusia 19 tahun, ramai yang berasa leceh sembayang tarawikh di madrasah kecil ini. Malas bertemu kawan kawan sepermainan yang lama. Malas pergi ke madrasah bersama mak bapak.. Namun, aku juga perlu ingat, ramai di antara kita yang sudah melangkah ke alam pengajian tinggi. Mungkin universiti mereka xcuti. put you
rself in others' shoes.

Aku pun nak mengingatkan diri sendiri juga.. Bila di munasabahkan diri, aku pun bayak juga yang telah berubah..bile cakap pasal munasabah diri ni, teringat pulak time bersama sahabat- sahabat lama aku (Ikram, Azri, NAzirul, Zakirin dll), dorang banyak tolong aku.


Walau papepon... ucapan selamat menyambut hari raya aidil fitri kepada semua ma, abah, abang2 saudara mara, rakan-rakan se'AUSMAT, sahabat- sahabat lama di SMACH, SMK Hamzah moga2 sihat walafiat...(cheyh, macam salam perantauan)