Mini Logo

Now and Then

The Far Seer: Fahman on 1:34 PM People who also had seen (0)


Masa kecik-kecik, ma dan abah selalu cerita tentang zaman budak-budak. Macam mana mereka pergi sekolah, macam mana mereka meluangkan masa lapang, macam mana mereka bermain. Antaranya yang selalu dengar;

"Dulu ma selalu jalan dari rumah ke Bandar k.Lipis. Sekolah menengah yang ada jauh"
"Dulu Abah selalu main selambut, baling selipar jepun, tarik upih. Budak sekarang mane kenal benda-benda ini"

Bila generasi kita sudah dewasa, apa pula kita akan katakan pada anak-anak kita?

"Dulu masa Abah kecik selalu je main Deng Dang, Tora, Main kejar-kejar, main berebut tiang. Mana ada PS2, Ipad semua ni."

Kalau taman permainan macam ni wujud masa aku kecik kan best

Dari generasi ke generasi, perubahan sosial pun berlaku. Ada yang baik dan banyak juga keburukan. Mungkin budak-budak zaman hadapan ramai yang akan obes sebab terlampau kuat menghadap video game. Bila teringat zaman kanak-kanak, memang banyak kenangan yang tersirat. Kadang-kadang aku tersenyum sorang-sorang bila teringat peristiwa lampau. Sedar-tak sedar, dah dekat dua puluh tahun aku bernafas di atas muka bumi ini.

Slightly Wordless #2

The Far Seer: Fahman on 1:23 PM People who also had seen (0)


Sebulan tak balik, 3 ekor branak
Setahun tak balik?
Berekor-ekor


Observant People

The Far Seer: Fahman on 10:40 PM People who also had seen (2)




Adrian Monk yang takut kuman. Semua benda yang dipegangnya akan di sapu menggunakan tisu khas.


Monk. Dah tujuh tahun aku tak tengok english series yang satu ni. Disebabkan aku tidak tinggal di asrama masa Form 1, aku dapat menontoLinkn drama lewat malam (masa tu ada tv 1,2,3). Apa yang membuatkan aku ingin menonton kembali citer ni adalah sebab perwatakan Detektif Adrian Monk yang unik.

Beliau seorang yang fobia terhadap kuman (germ-phobic), skeptikal, dan sukakan sesuatu dalam keadaan teratur. Selepas kematian isterinya yang dibunuh, Monk menjadi trauma dan terasing dari dunia luar selama 3 tahun. BEliau juga merupakan watak yang paling observant dalam mana-mana english series yang pernah aku tonton.Monk tidak perlukan alatan-alatan yang canggih untuk mengesan cap jari seperti mana Horatio Caine dan Mac Tylor menyelesaikan kes homisid, sebaliknya dengan pemerhatian yang tajam dan penakkulan seolah-olah cerita detektif Sherlock Holmes.

Melalui episod-episod drama ini, penonton juga dapat mengagak siapa pembunuh yang sebenar melalui pemerhatian yang teliti.Di USA cerita hero tua yang alah kepada kuman dan kotoran dapat disambung sehingga ke 8 musim.


p/s: memerhati gelagat manusia sekeliling adalah sesuatu yang menyeronokkan. dalam satu babak, kita dapat menafsir pelbagai maklumat temtang seseorang.

A Prisoner,a Sportsman and A rainbow Country.

The Far Seer: Fahman on 9:15 AM People who also had seen (2)

Just about a year ago, I had tried to download a movie that i really wanted to watch for a long time but unable to complete due to the shitty wifi in KBU. This is a story about a famous politician that i favors most in the western world, even i mentioned his name during the BTN. A 27 years-imprisoned Nelson Mandela tried to unite his country and demolish the gap between the white and the black Afrikaans.One of his approaches was using the sport that the white people treasured most: Rugby.

The movie, based on a poem by an English writer William Ernest Henley, Invictus featured Morgan Freeman as Nelson Mandela (Madiba) and Matt Damon as Francois Pienaar, the captain of 1995 Springboks rugby team that had won their first world cup.

The story is so inspiring, even if you are just a normal person, not even a sportsman, nor a politician, neither a rugby player. Rugby was a sport for white people only. The black people hated the national rugby team because the Green and Gold which were the colours of the jersey and their formal flag that represent apartheid, the policy that discriminated the black people. Even a Negro boy would had been beaten up by their peers if they wear the jersey. They were really divided, and they even cheers for the teams that against the Springboks.

After Nelson Mandela was elected as President, he tried to convince his people about their Rugby team, make them to believe on the them. He did not want to abolish the name springboks and its colour as it feared the white people. He did not want revenge but unity of his people. Then, he met Francois Pienaar to give him advices, and motivation that kept his teammates in treamendous fit. Piennar payed a visit to Robben Island, to see the prison where Mandela was kept. He also thought, how a man, kept in a small cell for about 30 years willing to forgive the men who lock him up. Mandela became an inspiration to the team, and they need to win the Rugby world cup championship which also they hosted in 1995. Hence, they needed the support of a 40 million Afrikaans, regardless their skin colour.


Morgan Freeman as Mandela, A person who walk out of the brick wall, liberating his people from the chain of fears and isolation.


The Springboks teach the black kids about rugby. The clinic was on of the initial approach for Mandela's "One Team, One nation" program to gain the support of the black people towards their national rugby team.

The Team started to gain support from the people of South Africa. Note that there was only one Black rugby player in the team, Chester William which became an icon for the black kids.

The Springboks reached the final after beating Australia, Samoa and France. They met the fearful New Zealand who trashed England in the semi final. Mandela who was wearing the springboks jersey, with the number 6 on his back, the number that worn by Pienaar, wishing him goodluck.

Springboks managed to defeat the All Blacks. It was a hard task with the presence of NZ's ace Jonah Lomu. For the first time, the final match had an extra time.



South africa is a unique country which rose under the heat of fears and hatred . Even a movie, District 9 starred by Sharlto Copley also set in South Africa and produced in the same year with the Invictus, depicts the message of segregation amd discrimination. After 5 years, they Host another prolific game with was watch by over billions people on Earth, the FIFA word Cup. People gathered again in Africa to watch the sport and the country's progress.And they are doing very well after they were liberated about twentieth ago.. Like the World cup Song by K'naan, the waving flag, the lyric represents the sufering and determination of the Afrikaan people to raise up against their depressor and unite within one flag.


p/s: It is embarrassing to see that in our country, people divided because of sport. The match of Kelantan Vs Negri, Kelantan Vs Terengganu and the epic Malaysian against the Indonesian rose the heat of hatred due to lack of acceptance and tolerance. In the western countries,they can cheers and seat on the same fan bench while watching the tournament together, without the noise of fire crackers. It is just a game and a game that supposedly unifies people.



Wordless Wednesday kateko~

The Far Seer: Fahman on 6:50 AM People who also had seen (2)

What in my mind?
Friendship regardless species?
Burden of Friendship?
Friend treats others like donkey?
What else?

Monuments Between Streets

The Far Seer: Fahman on 4:01 AM People who also had seen (2)

Hari ini akan aku tulis tentang bandaraya yang paling aku gemari(for now), Melbourne. Kenapa aku suka Melbourne? Di bandar ini terletaknya ratusan bangunan yang tercantik dari segi seni binanya. Unik, memang tidak terfikir sebelum ini, ada bagunan-bangunan yang pelik dan cantik.

1. Melbourne Airport

Bangunan ni takdelah cantik sangat. Tapi tempat ini memang nostalgik, sebab ini tempat pertama aku jejak kaki di bumi Australia ini.cara pembuatannya memang mengkagumkan. Lihat lah kat bahagian yang seolah-olah tergantung.

2. Southern Cross station.
Besar tempat ni, letih nak pergi dari hujung ke hujung. Kalah Kl sentral. Tempat pertama aku akan sampai jika naik tren dari Geelong.( aku ada amik gambar kat tiang depan sekali)

3.Rmit University.


Tempat yang sering aku lalu, kerana berdekatan dengan rumah member aku yang belajar kat sini. Rugi betul aku tak buat betul-betul masa Ausmat. Kalau tak boleh belajar kat sini. Arkitek yang modified bangunan ini memang bijak kerana menggabungkan seni bina moden dengan banguna university yang lama. (perhatikan benda yang macam buih nikelodeon yang berwarna hijau, kat atas bangunan tersebut)



4. Federation Square (Fed Square)



Antara tempat yang paling unik aku pernah pergi.Berdekatan Yarra river, Dataran ini memang kelihatan cantik pada waktu malam. Dataran ini de keliling bangunan-bangunan yang geometrik. Ada yang petak, ada yang berliku2. Dan terdapat pelbagai material yang digunakan untuk membuat bangunan-bangunan ini seperti konkrit, kaca, keluli, malahan plastik. Arkiteknya juga dikatakan bekas pelajar dari RMIT university

5. Victoria State Library Library

Berdekatan Rmit University. Selalu lalu kalau nak pergi ke Fed square. Aku tak paham kenapa ada dinding yang tenggelam depan library tersebut. Idea memang smart!


Berikut adalah banguna-bangunan yang aku lihat dari jauh. Tak sempat nak tengok secara dekat.
Melbourne Exhibition Centre.



Dockland



Eureka Tower


Sidney Myer Bowl( back ground of Eureka Tower).


Begitulah serba sedikit tentang bangunan di Melbourne. Semamangnya, ramai golongan-golongan muda Australia yang mengambil kursus architecture dan peluang bagi mereka terbuka seluas-luasnya. Dan hasilnya, sebuah bandar yang terancang, moden namun masih terpelihara khazanah-khazanah lama. Mereka juga Pemikir yang kritis dalam menyelesaikan masalah, bukan hanya memikirkan tentang untung semata-mata.

How they met me

The Far Seer: Fahman on 4:04 AM People who also had seen (2)

Minggu lepas aku ada membaca satu artikel dari laman web yang tersohor. Tajuknya ialah adakah kita menemui orang yang salah? Bila dibaca difikir, aku merenung sekejap tentang kehidupan aku selama 19 tahun ini. Memang betul, Allah tidak pernah meletak kita di tempat yang salah dan bertemu dengan orang yang salah.

Ketika aku baru lepas habis UPSR, aku tak dapat masuk SBP. Dulu memang aku berasa rendah diri, orang lain dapat masuk sekolah yang terkenal, aku masih terlekat kat rumah. Namun mengikut logiknya, bagi seorang yang pasif yang baru berusia 12 tahun, memang tidak tepat untuk untuk tinggal berjauhan dari keluarga. Aku bukan macam adik aku. Dan dengan tinggal dirumahlah aku dapat bersama dengan arwah nenek aku yang banyak memberi pengajaran dan tunjuk ajar ketika aku berada di rumah; memasak, nasihat dan sebagainya.

Selepas PMR, aku berhajat untuk belajar keluar negeri. Mungkin SBP, mungkin MRSM. Namun, aku diterima untuk masuk ke SMACH, yang terletak kira-kira 8 kilometer dari rumah aku. Memang aku hendak tolak. Confirm. Nak tunggu MARA. Lalu Ma terus berpesan, pergi dulu. Cuba suasana di sana, lagipun aku mendapat aliran teknikal, aliran untuk aku belajar senibina. Tak perlu blajar Biology.

Maka di sini, aku dapat berjumpa dengan pelbagai rakan-rakan yang hebat-hebat, dari segi penampilan, peribadi dan pemikiran. Walaupun pada mulanya aku terasa ingin balik, kerana homesick(sepuluh kilo kot), namun sekolah ini jugak mengajar aku untuk berdikari. Dan aku mula bersyukur, jika aku tidak pergi ke sekolah ini, memang sukar untuk aku sampai ke tahap sekarang.

Di Australia, aku terpilih ke Universiti Deakin yang bukan pilihan pertamaku. Agak menyesal kerana tidak berusaha bersungguh-sungguh dalam matrikulasi. Namun, semua yang terjadi ada hikmahnya. Di sini, work load agak kurang berbanding universiti lain. Agak sesuai dengan orang yang malas dan kuat main games macam aku. Sampaikan kawan aku dari Melbourne pun pelik dengan 'kelapangan' kami.

Sememangnya Allah meletakkan kita di tempat yang sepatutnya, dan berjumpa dengan orang-orang yang betul. Mungkin pada kita, sesetengah orang yang berdekatan itu agak menjengkelkan kita. Namun kadang-kadang orang itulah yang pertama akan membantu kita di dalam kesusahan.


gambar hiasan

The Hiatus

The Far Seer: Fahman on 8:29 PM People who also had seen (2)

Dah lama berehat, dalam dua bulan. Ini sebab assignment punya pasal, designing, drawings dan researchings. Sebab itu dia di eja dengan "Ass" kat depan. Setelah dua bulan menetap kat negeri Pulau ni, dah semakin expert dah sikit tentang arah dan budaya setempat. Bueh jadi tourist guide pulak. Btw, selama di perhatikan, memang banyak yang berbeda berbanding tanah tumpahnya darah sendiri. Memang kadang-kadang terasa rindu dengan suasana kat rumah yang panas dan hangat.

Ada beberapa benda yang ade kat malaysia tapi takdak (kurang) kat Australia:

1. Orang tua yang Kurus dan Sihat

dekat sini memang ramai yang obess, termasuklah warga emas. Namun, mereka tetap aktif keluar dengan menggunakan wheelcha(sebutan wheelchair) dan scooter electrik. Mungkin sebab orang tua dekat negara kita lebih aktif, keluar pergi percucuk tanam, pergi menoreh dan sebagainya selepas retired. Apalah yang bapak aku akan buat selepas pencen nanti.

taun depan buleh masuk sukan sea, lepas tu masuk sukan asia. huish.

2. Bola sepak (soccer) bukan permainan yang femes.

Yang ni memang takleh tahan. Gila ke orang bangsa lain seluruh dunia duk layan football, diorang taklayan pon.Di sini, mereka lebih menonton Footy dan Ragbi. Masakan tidak, dalam Hyundai A-league, liga bola sepak Australia pun hanya mempunyai Doblas Team. Busan2. Nak tengok Epl, Champions League pon susah,Liga Super lagi la. Kena bangun pagi pukul 6 baru ada match.
footy adalah gabungan game ragbi, bola sepak, bola keranjang dan dimain dalam padang berbentuk oval.


3. Makanan yang berperasa dan Best2.

Haha.. rindu betul ngan Budu, sambal belacan, Gulai Tempoyak ikan patin, asam pedas, tom yam. Kat sini, nak cari Meggi yang halal pun susah. Hari-hari makan mee goreng mee sedap memang tak berapa sedap la jadinya. Bahan-bahan nak buat gulai kat Asian Grocery pun mahal. Lada kering, Kunyit sampai Au$6, Perencah sampah AU$5 se sachet. Makan Kari tiap-tiap hari buleh tercirit di buatnya.

*taknak bubuh gambar makanan, tengah lapar..

namun, ade jugak perkara yang tek berapa elok(tak baik), ada kat Malaysia dan takdak kat Aussie.

1. Rempit

Bila diperhatikan, baru aku sedar kenapa adanya masalah rempit. Sebabnya dalah adanya Motorsikal kapcai. Tapi kita tidak boleh menyalahkan pengeluar motorsikal tersebut kerana remaja-remaja yang menyalahgunakannya. Dekat Australia(kat negara barat mana pun), Motorsikal ber CC rendah selain scooter tidak digunakan. Hanya Superbike sahaja seperti Kawasaki Ninja, Ducati, dan sbgainya. Ini kerana Remaja-remaja di sini lebih digalakkan menggunakan Basikal dan SkateBoard untuk bergerak, dan Superbike hanya untuk digunakan untuk orang dewasa sahaja. Namun, langkah ini tidak praktikal jika di lakukan di malaysia kerana standard of living berbeda( income rakyat kita berbeza berbanding Aussie, tidak ada kaitan dengan currency). Dan jalan-jalan di malaysia tidak lah secantik di Negara maju untuk anak-anak muda menggunakan Skateboard sepanjang masa. Dan agak tidak masuk akal juga jika Pak cik-Pakcik yang hendak menoreh pergi dengan menaiki Kawasaki Ninja berwarna Hijau, sambil membawa cuka getah.Jadi masalah ini takkan selesai dengan meniru budaya lain sebab latar belakang kita berbeda dengan mereka.

Pakcik nak pi amek cuka getah sat...


2. Lalu lintas yang selamat.

Yang ni antara yang aku suka tentang negara barat. mereka jarang ada penghadang jalan, kerana pemandu-pemandunya bersikap penyabar dan tawawuk(chet.)Even diorang punya Highway pun selamat untuk dilintasi dan tak perlukan penghadang jalan. Dan dekat persimpangan, pedestrian perlu menggunakan lampu isyarat untuk melintas( especially kat bandar). Means tak perlu tengok kiri, tengok kanan untuk melintas, tengok depan sahaja. Orang tua-tua pon rasa selamat untuk melintas, sebab pemandu akan tetap tunggu sehingga jalan dah clear, walaupun Lampu isyarat untuk kereta sudah hijau. (sistem lampu isyarat mereka lain sedikit berbanding yang Malaysia punya.


gambar hiasan

Namun, orang tua-tua jugak yang betul.. Hujan mas megeri orang, Kena hempap kat hujan batu kat negeri sendiri lagi BEST.

Brothers, the Origin

The Far Seer: Fahman on 4:51 AM People who also had seen (0)

Salam.

hari ni adalah 1 mac,2011. dekat seminggu duk kat sini. Rasa dah biasa ngan bandar geelong ni. Takde la besar sangat. Besar Kajang je, ade shoping mall dua tiga. Dan sebab jaraknya jauh-jauh, antara bandar ngan rumah, dan takde kereta atau public transport(tram) macam kat Melbourne, maka kakilah jadi kenderaan kitorang. Kaki dah melecet, kena beli kasut baru. (rugi kasut adidas baru beli).

Seminggu yang lalu, abang aku yang sulung(long) baru add aku. Dia suruh approve, time kat airport. Hmm. Cam tu ar. selepas sampai je kat sini, dia terus chat kat fesbuk. Gelabah jugak. aku bukannya biasa berbual ngan dia, bukan macam abang aku yang no.3 tu. Kat rumah dulu sekadar berbual sikit-sikit je. "dah makan? bile nak pergi? ma dah balik? oghe nak guna kereta"..

Masa chat, dia tanye, "macam mana kat sana? dah dapat rumah? da masuk University?''..ish...segan aku..Caring jugak brader nih. walaupun aku penah kena terajang kat dia sebab wat adik aku nangis.

Selepas dua hari, Abang aku no.2 (ngoh) pulak add. Dia ni lagi la senyap. Ngan gambar profil kucing kesayangan dia(Geboh), dia antar aku gambar yang dia amek ngan phone dia. tapi takde pape lagi yang cakap.

Well.itu lah yang aku boleh cakap pasal abang-abang aku. Yang sorang lagi tak payah cakap pon takpe. dah bese.Adik aku ngan aku pon ok, sebab tak jauh sangat beza umur. yang lain-lain,Walaupun kita tak bertegur sapa, tak bercakap, kita takleh lari hakikat bahawa kita semua berasal dari rahim yang sama, mendapat kasih sayang yang sama. Kisah-kisah lama yang mencalarkan hubungan adik beradik hanya sekejap sahaja. Tak kira sejauh mana tempat kita merantau, kita mencari rezeki, kita semua tetap akan kembali ke tempat asal kita;








Touring the Big City

The Far Seer: Fahman on 5:38 AM People who also had seen (0)

Penat. berjalan jauh dari ibu bandar yang di panggil Melbourne. Nak beli Phone punya pasal, sambil-sambil melawat tempat-tempat yang menarik kat sana.

Memang jauh beza berbanding Geelong. Suasana kat City memang meriah, dan ramai orang foreigners seperti turkish, indian, chinese dan juga melayu. Ya, memang bersepah dan takkan sempat untuk mengenal semua orang.

Suasana yang happening ini memang takdak kat Geelong. Ade tram, nak pergi ke mane-mane pon senang. Jeles jugak ngan budak-budak RMIT (Royal Melbourne Institut of Technology), dapat rumah cantik, dapat kuar pi bandar, banyak spot2 menarik, tak macam Geelong. (menyesal tak buat folio RMIT baik-baik).

Pada petang itu, kami pekena BBQ kat sebuah taman kat tengah-tengah kota Melbourne. Ramai jugak orang-orang melayu. Dan yang datang tu, tak sure sama ada Isma(pesatuan Islam) atau tak. Dan kami rasa seperti ramai giler batch budak KBU kat negeri Victoria. (dalam 20 orang, ramai ar tuh). Macam reuneon pon ada gak.

Selepas selesai, kami pergi ke kedai-kedai phone, nak cari smartphone la. Aku pada mula nak pakai I-phone je, senang. Ramai orang pakai. Tapi bile sampai je kat kedai tu, Mamat Indon tu duk promote HTC desire HD. dengan Paparan kamera 8mp, Social Network, Touch skrin, dan macam-macam lagi, terasa macam nak beli. Ingat na beli Black berry, tapi malas ah. Macam orang bekerja. Just wait for it.


ni la phone baru aku.

Selepas sahaja pergi ke kedai Mamak Malaysia, makan roti tosai daging kambing, Kitorang beransur pulang. Masa tu pukul 9.30, maghrib tak semayang lagi. Isyak dalam pukul 10 malam. So kitorang pon terus solat kat hallway kat stesen keretapi kat South Cross melbourne. Kat sini Macam normal la semayang kat tepi jalan. Orang islam ramai. Fuh. memang letih sangat.

Dan ada satu ayat dari brader kat BBQ tu ada cakap.Ustaz tuh.(tapi bukan Isma kot). Dia cakap, Kita kena bersyukur dan berterima kasih sebab dapat datang ke sini. Tapi bukan bermakna terima kasih kat kerajaan kerana bukan kerajaan yang menoreh, memerah keringat kat sawah-sawah padi, tapi rakyat.Merekalah yang bayar cukai sposen dua posen sorang untuk taja pelajar-pelajar kat sini. Ya, berterima kasih kat RAKYAT. haha.,,something that make sense to be heard.


Randomly Nonsense

The Far Seer: Fahman on 12:18 AM People who also had seen (0)

Disebabkan dah berada di sini, ni nak share video yang dibuat di Australia. producernya ialah senior dari KBU (tua setahun dari aku) yang sekarang menuntut di Curtin UNiversity, Perth. Ada banyak video dia dalam you tube. just taip "matluthfi90'', dan ada banyak video yang sempoi2 dari beliau. Enjoy.




p/s; Otak budak architecture ni gila gila jugak :-D

In the New Place

The Far Seer: Fahman on 3:27 AM People who also had seen (0)

well..Ini merupakan first time menulis kat Geelong,Victoria, Australia. Kat sini memang underexpected, ingat macam city kat Melbourne. Jaraknya agak jauh (tapi dah kira dekat dah kat sini) ke city, lebih kurang 90km. Tempat ini lebih sunyi dari machang, pukul 5.30 kedai dah bungkus. Walaupun lebih besar dari Kota Bharu, dia punya Shoping Mall tak buka sampai lebih pukul 9.30 malam.Orang-orang kat sini memang peramah, dan guna basikal adalh keutamaan, Takde motorsikal 150cc, takde gejala rempit.

Kami sampai di sini berlapan orang, semua masih mencari rumah. Susah jugak kat sini walaupun cost of living lebih murah berbanding kat city. Harap-harap dapat jumpa secepat yang mungkin.
Dan cuaca hari ini, Alhamdulillah, tak lah sesejuk seperti hari pertama. Harap nama je summer, tapi sejuk macam kat genting. Time winter tak tahu la macam mana.

time ni pukul 1.30 tengahari, pakai sweater.

Tadi, pagi baru daftar kat Deakin Waterfront campus. Tempatnya agak cantik, dan taklah sebesar seperti campus terdekat iaitu Waurn Pond Campus kat Geelong jugak. Dan dapat jugak terjumpa budak postgraduate dari UIA yang baru daftar. Kat sini memang ramai budak UIA yang buat postgraduate. Kebanyakannya ialah budak-budak architecture.

Masa jalan-jalan, aku terlihat suatu figur yabg familiar. Ia adalah Model sebuah binaan:


yes. This is a model of Masjid Kampung LAut, in Nilam Puri. Model ini dibuat oleh seorang penuntut dari Malaysia, dan masih terpamer di studio kat Deakin. Terdapat juga beberapa binaan model rumah Melayu yang dibuat di sini. Dan aku berasa bangga jugak sebab ada binaan dari Malaysia khususnya dari negeri aku dipamerkan kat sini.

Well, for your information, ini first time kami jumpa pelajar Architecture seramai ini. Tak sangka pulak ramai belajar kat Deakin. Dan hampir setiap orang akan akan tanya: "betul ke nak jadi Arkitek ni?"

Kail bukan sejengkal, jadi lautan luas juga yang diduka. Memang kami berlapan ni, kate-kata memang minat senibina. Tapi para senior juga cakap macam tu ketika mula-mula belajar,tapi semangat tu semakin kurang.Ntah la. as long as ada minat yang mendalan dan keazaman yang kuat, boleh je. Dan kena willing to spend for the project,bukan murah satu-satu.

Begitulah kehidupan kitorang dua tiga hari yang pertama. Memang down juga, Rumah tak jumpa, kena cari rumah, inspect punya lah jauh. 5 minit berjalan diorang sama dengan setengah jam kita orang melayu berjalan. Harap-harap dapat settled in secepat yang mungkin. Orang lain dah boleh berjalan seluruh city, kitorang masih terperap lagi. haha..

Leaving on A jet Plane

The Far Seer: Fahman on 4:41 AM People who also had seen (0)

well..ini bukanlah berkenaan lagu dari kumpulan "Carpenter"

ini merupakan post terakhir, online kat Machang. Banyak benda kena buat.. berkemas..

Esok akan bertolak ke Kajang, then nek Flight kat KLIA lusa.

Berdebar. Sedangkan nek Bot ke pulau Tioman pon buleh mabuk, inikan pulak nek kapal terbang.

well.. Dalam Dua tiga hari ini, aku banyak spend masa ngan family
tolong itu, tolong ini
terutamanya ngan ma. Pergi beli barang sekali.
dan banyak juga berleter
sebab tak packing, borang perjanjia baru jumpa kat bilik yang bersepah/
kadang-kadang ma mengadu kat aku, suh beli itu, ini.
buat itu ini. bagi nasihat.
Banyak barang-barang yang dapat beli..
beli hari ni, ptang karang dapat balik modal..
ramai orang bagi. Biasalah
Ma jadi cikgu kat sekolah rendah aku,
ramai cikgu yang tahu, bekas anak murid
dapat jugak rezeki

tak kurang juga yang belah abah.
sume cikgu2 kirim.
dan juga dari saudara mara.
bila dapat tahu pOK Teh yang sorang ni nak pergi jauh
mase majlis sembahyang hajat pun dapat
Banyak dapat..
Beraya pon tak sampai banyak begini, tak masuk biasiswa JPA ada tak sentuh lagi

Terima kasih semua. trerima kasih.
memang terharu
dan bersemangat...dapat banyak pertolongan
harap dapat buat yang terbaik.
ma selalu pesan, suh bakar semangat adik.
biar die "jeles"..
Ntah.. Zaman aku lain, zaman dia lain.
environment aku lain, dia lain.
Asal dapat berkawan yang dapat tolong dalam pembelajaran,
tak lepak malam2 nek motor
(dan Alhamdulillah, ma abah tak pernah beli motor sejak cik masih remaja)
dan jaga solat.

Dan juga ingin memohon maaf kepada semua sahabat-sahabat,
sekolah rendah,menengah mahupun kolej,
jiran-jiran tetangga (terutama jiran baru sebelah rumah yang aku langgar kereta dia dengan bontot kereta ma).
mintak maaf banyak-banyak..

InsyaAllah, dalam beberapa masa lagi, dapat balik ke kampung, berkongsi pengalaman suka dan duka di bumi orang.

Letih,letih..

That's what you get.

The Far Seer: Fahman on 6:01 AM People who also had seen (2)

Ini bukanlah mengulas tentang lagu band Paramore. Tapi lebih kepada entry tentang kejadian baru-baru ini.

kalau dulu, aku selalu meminta hendak membeli itu dan ini
api sekarang sudah tidak perlu. Biasiswa dah ada.

Dulu ingat lagi, mintak ngan abah ngan ma, kalau dapat straight A mase SPM, nak mintak motor.
Tapi tak tergamak. Banyak lagi tanggungan yang lain.

Same jugak mase pMR, lepas dapat result,
orang lain dah pakat guna Handphone, kite pon nak jugak.
Kalau buat telefon mak bapak takpe jugak.
Tapi Ma tak bagi.
Buat ape la budak sekolah menengah guna henset.
dah la duk Asrama, tak pasal pasal jadik macam member aku
8 kali kena tangkap henset, cikgu yang sama pulak tuh yang rampas.

telefon first aku pun nokia (tak ingat model) yang abang aku guna.
dah ade biasiswa, baru dapat beli hanset ade kamera 2mp, MP3..
orang lain senang-senang je dapat smartfone. kita pulak,baru nak berjinak-jinak guna henset.


Aku still guna yang ni. SE W610i.

Laptop... first sekali guna CompaQ F700.klik sini
laptop second hand, abang no2 aku yang belikan.
sekadar buat assignment ngan online.
takde ar puas sangat. Tapi bleh guna ar.
hajat nak jugak meminta ngan mak bapak.
beli yang ok sikit..
tapi ape gunanya biasiswakan?


tapi sekarang dah puas hati..
dapat beli guna duit sendiri.
Asus A42J, harga pon berbaloi.
beli ngan abang aku
kalau aku pergi beli sorang-sorang, konpem kene tipu.
puas hati.


my new bini. ada kaki kucing di situ


Abang sulung aku kate bleh guna software architecture,autoCAD, Photoshop.
abang ngah aku kate: jage leklok, jangan men games 3D banyak sangat..
Mak ngan abah macam biasa ar..jage leklok...barang mahal.
yes Mom.

so macam tu lah. banyak bende yang kita nampak cam senang nak dapat, tapi nak mendapatkannya mengambil masa.
dapat beli henset, dapat beli laptop, cermin mata frameless baru, barang-barang seni bina,
puas hati la.
adik bongsu aku tuh. Dapat 8a, nak mintak henset.
well...bese ar bdak-bdak remaja.banyak bende nak mintak.
tapi bende tu kita bukan dapat segera, dalam masa yang singkat.

it takes time..once we got it, we'll feel very satisfied.

Family Guy

The Far Seer: Fahman on 4:42 AM People who also had seen (0)

Rasenye, kite pernah merasai perkara ini.

Bila sesuatu sudah tiada, kita baru menyedari kepentingannya,
merindui kehadirannya.
betapa pentingnya sesuatu, atau seseorang kepada orang lain di sekeliling kita.

.....................................................................................

Seminggu yang lalu, Seorang saudara Abah, iaitu anak saudaranya, "Cikgu Wil" atau ayoh kube kace telah kembali ke rahmatullah pada umur 72 tahun. Beliau menderita sakit paru-paru dan telah mendapat rawatan di HRPZ2 kota bharu.

Setelah sekian lama, akhirnya Suasana sugul kembali di Teratak Desa, kediaman Ayoh Kube Kace, tempat yang selalunya digunakan untuk menyambut perayaan Aidil Adha dan Aidil Fitri.

Abang sulung aku, yang baru seminggu berpindah ke Kuala lumpur, terus balik ke kelantan, menuggang motor Yamaha LC yang baru di'pos oleh abah. Ma pon trus berleter, bukan murah nak pos Motorsikal. Tapi Long sekadar terdiam.

Ketika majlis tahlil, Anak-anak saudara semua menceritakan yang Abang Long aku terasa seperti tersangkut(ada urusan tidak selesai) dengan arwah, tidak dapat tidur sebab pergi ke KL secara tergesa-gesa, tak sempat memberi tahunya. Ma pun faham.

Semasa di rumah arwah, sempat juga aku berbual dengan anak buah sorang. Semua cucu arwah dah besar-besar, ada yang telah berkahwin, dah ada anak.keluarga dah membesar.
Selepas ini, abang-abang aku pun akan melalui ini juga.
Selepas ni, ibu-ibu kita, ayah-ayah kita pula yang akan meningkat umur.
Menjadi tangungjawab kita, generasi-generasi yang muda untuk meneruskan tradisi, menguruskan majlis majlis.

Aku terdiam sejenak. SElalunya Arwah sebagai Ketua keluarga kediaman tersebut selalu mengepalai majlis, menyembelih lembu korban, sembayang hajat dan lain-lain. Sekarang sumua itu terserah kepada anak-anak cucu dan menantu-menantu, dan anak-anak saudara yang rapat..

Kami sekeluarga agak rapat dengan waris sebelah Abah. Selepas kematian nenek, Wan, kami adik beradik sudah ketiadaan orang tua abah dan ma. Kalau dulu beraya di kampung ma di pahang, tetapi sekarang seperti sudah jauh. Kampung abah di kelantanlah tempat bertemu.

Ma selalu berpesan, Sedara mara kita ramai. kena kenal-kenal. Jangan 'agah-agah'(sombong).
Betul. Kita orang melayu, terutamanya di kelantan,memang budaya kita untuk mengenali waris-waris yang jauh, spupu sepapat.Bile dah ade pangkat, kene ingat orang orang kat kampung.
Bukan asal orang senang.

Jadi...itulah. beberapa ingatan kepada aku
selepas ni duk jauh
kene la pandai bawak diri..
so...family first



p/s; moga moga allahyarham ditempatkan bersama orang-orang yang beriman.

This is my Path

The Far Seer: Fahman on 5:15 AM People who also had seen (2)


Januari 1997

hari pertama pasuk Pra sekolah Hamzah 1
beli kasut sekolah baru, dapat free kalendar
pernah kene denda balik lewat sebab tak siapkan kerja oleh cikgu Pah, yang duduk hujung jalan,
tapi balik awal, LARI..
setahun lepas tu masuk darjah satu.
dapat nombor 24 dalam kelas. Ade budak pempuan kerek cakap orang bodoh, sebab dye dapat nombor satu lam kelas.
Ape aku pedulik

Ade fardu ain, abah balik lewat, tak dapat amek
pernah berjalan ngan abang sebab
sekolah punya lah jaoh
sampai bandar machang, abah jumpa.
kitorang balik skali

Februari 1999-disember 2003

darjah dua. Pindah sekolah ke SK hamzah dua, dekat ngan rumah, dapat jalan kaki.
Banyak kenangan kat sini. membesar kat sini. Jadi pengawas time darjah 3. Ada cikgu Nolsar, cekgu kelas yang suka borak. Habis masa ngan bercerita ngan kisah idup dye.
Mujur takde internet time tu. Kalau tak, mesti beliau dah ada Blog.

time ni jugak belajar al quran kat sekolah Ma, Smk machang.
Ayah leh, guru al quran. Punyalah garang. Penah nagis kene penunjuk straw yang disambung sepanjang 0.60m. Tapi sebab dye yang ajar, dapat jugak baca al quran dengan betul-betul, blaja hukum-hukum dye.

Naik darjah 5, ada world cup kat Korea jepun
Firstime dapat tengok bola, sebab main siang. Dapat kenal ronaldo, zidane.
naik darjah 6 upsr. banyak btol dugaan. Wat esey dua tiga page, Wat excercise math, pi kelas malam, bawak torch light. Ade sorang kawan, Amirul selalu bawak keropok losong, kaki ayam goreng wat makan time hari isnin. Enjoy. cikgu garang-garang tapi banyak juga karenah, mengajar macam mana nak menjawab soklan.
time ni jugak la gigi depan yang rongak baru tumbuh

tahun2004

dapat 5a. Mohon SBP, mohon Mara tapi tak dapat. Ma suh pi solah biasa,
SMK machang Or Hamzah. Pilih Hamzah
First time jejak sekolah menengah. cita cita hari tu adalah nak habiskan sekolah ngan cepat. dah malas.dan takde mood. Orang len punya la bes, cite gi mara la, gi skolah faris lah, gi mckk la, Alam shah lah..kite jugak yang terperap kat machang.

2006, ade world cup kat Germany. Time tu PMR, memang dugaan jugak. time tu duk kelas first, memang susah nak compete ngan budak cina. Dorang rajin, kita ngadap tv doplohpatjam. dapat kawan yang peramah giler, Shazlan. Budak luar, duk ngan Atuk dye.
Ade jugak time petang, selalu balik kereta sewa. Tapi malas, kitorang berjalan sekali.
Motor? Abah mane beli motor. Takde pekdah untuk budak-budak.
time ade basikal, kitorang mengayuh sekali. Lalu short cut jalan ladang getah. Ada kedai, Shazlan suka beli air jeruk kat sebuah kedai kat situ.
time tuh, memang tak fikir pon pasal cita-cita, apa nak jadi dan nak belajar obesi.
pikir pasal nak bebas, habis belajar

2007. result baru kelaur. Dapat lah masuk SBP s
ebulan selepas tuh.
SMS machang. Frust jgak sebab dapat dekat, sape suh amek Subjek teknikal. lkalau amek Bio dapat jauh sikit.
tapi ma suh jugak pergi..
insyaallah, dapat rezeki yang elok kat sana.
Baru duk sebulan, dah tak tahan. Ase nak balik sebab takde member, takde tv.
ye la bukan jenis peramah, senang bergaul
Lepas pujuk punya pujuk, akhirnya stay sampai spm

Kat sini memang adak boring, tapi kena pandai cope.
study environment memang best. dapat tumpu, sebab t
akde distractions.
Kat sini, memang tak aktif. jawatan paling tinggi pon bendahari kelab Akuatik. , berkawat ponteng, cikgu-cikgu jarang kenal, sebab form 4 baru

kat sini banyak mendewasakan kita.
sebab dapat kenal sahabat-sahabat yang bijak-bijak dan jenis pemikir.
Azri, Ikram, Zakirin,Nazirul, Zul Farhan, mereka semua orang-orang yang hebat dan berpersonaliti yang menarik.
banyak memberi nasihat dan bertukar tukar pendapat. selalu juga menjadi mentor dan teman study. kat sini juga dapa tkenal bermacam orang yang men
yakitkan hati, penikam belakang. tapi perkara tersebut telah memberi pengajaran dan pengalaman yang bermakna buat semua.
kat sini jugak mula bejinak-jinak dengan seni bina, sebab belajar subjek Lukisan kejuruteraan.

2009, result spm dah keluar. alhamdulillah...
dapat jugak..walaupun tidak lah sebagus mana.LK ,TK, BM dan PAI dapat a2..
Dapat tawara pi UM, wat asasi alam bina mintak jugak JPa, tapi tak dapat
dye suh daftar UM dulu

Tapi perkara pelik berlaku. terdapat bengkak yang ganjil, menjadikan bentuk muka aku seperti betik. Cek punya cek, kene buat pembedahan kat Kota baru. First time masuk wad setelah sekian lama.
Orang lain dah daftar UM, Abah pi tolong daftarkan. punya la lawak time tu.. sebab tiba-tiba je bengkak kat pipi.
Kawan-kawan sekolah datang melawat.
Time kasih, memang hargai sangat.

lepas sebulan duk UM,
dapat Call dari JPa, time tu ngah jalan-jalan KLCC ngan budak-budak UM.
dapat Tawaran blajar australia.
Hepi giler
trus call ma. Then dapat duk UM sampai sebulan, t
unggu surat tawaran KBU.
Dahla terbazir yuran, nak keluar pun kene bayar yuran penginapan. Ump3..

julai 2009.

Berhijrah ke bandar Utama.
agak jauh. tapi berbaloi jugak. first time kenal One Utama.
dapat kenal kawan-kawan dari SBP lain. Semuanya Insan-insan terpilih.

Persediaan bukan senang. Dah la lecture punya kejam, mengata lam fesbuk
Lam kelas kuat marah-marah, kuat kutuk-kutuk
But it is the reality of life.
Kena belajar macam mana untuk menerima kritikan.
Kesian jugak kat member yang teruk kena maki, sampai tertekan duk sorang-sorang,
Main Pes je skali.

time raya, dapat jumpa sahabat-sahabat sekolah menengah. Dorang duk kate,
"ko dah tak lame dah"
rase berdebar, takut jugak
ma abah akan malu kalau tak lepas.

Disember 2010.
result baru tahu. time tu ade AFF suzuki Cup. ora
ng ngah bersorah tengok bola, aku duk runsing, pikir pasal result.
Buka bukak, tap dapat tengok markah TER, yang menentukan dapat fly atau tidak
memang Tak keruan selama 5 hari
akaun kena block.
orang lain dah hepi, dapat result
siap post dalam fesbuk..
Aku terus smayang hajat.setiap hari
ni la manusia, time susah baru ingat kat Allah

lepas lima hari, alhamdulillah...
dapat result.
OK ar.
same ngan roomate, Najib.
dan yang special pasal dye ni, dye ikut aku sekali je,..
Kat UM, amek Coarse sekali
Kalt KBU duk sekelasn sebilik
LEpas dapat result, sama jugak
Dan dapat UNIversity sekali, kat OZ.

ye. dapat pi Obesi...
tah. sekarang tak rase excited pon
sebab bukan semua yang hepi cam kita
kena jgak pikir sal orang len

dan ada masa sebulan je
nak spend ngan family
ingat nak keje
tapi tak sempat... Medical check up lagi, borang lagi
Tapi dapat jugak wat ma abah hepi.
Aku pun hepi

arap pergi dapat kenal islam ngan lenih baik. Dapat kenal orang baru (walaupun aku akan duk serumah dengan roomates aku dan classmates aku di KBU)
arap tak tinggal semayang. dapat blajar, hayati al quran.
senior cakap, lepas duk luar negara, kite lebih terbuka, dapat lebih mengenali islam.
Insyaallah, Hidup akan diterangi dengan cahaya keberkatan.
dan dapat berjuan di jalan Allah.
Arap dapat jadi arkitek yang baik, balik malaysia dapat berkhidmat kat masyarakat.
INSYAALLAH..
i'm Pahman. I'm Flying