Mini Logo

Now and Then

The Far Seer: Fahman on 1:34 PM People who also had seen (0)


Masa kecik-kecik, ma dan abah selalu cerita tentang zaman budak-budak. Macam mana mereka pergi sekolah, macam mana mereka meluangkan masa lapang, macam mana mereka bermain. Antaranya yang selalu dengar;

"Dulu ma selalu jalan dari rumah ke Bandar k.Lipis. Sekolah menengah yang ada jauh"
"Dulu Abah selalu main selambut, baling selipar jepun, tarik upih. Budak sekarang mane kenal benda-benda ini"

Bila generasi kita sudah dewasa, apa pula kita akan katakan pada anak-anak kita?

"Dulu masa Abah kecik selalu je main Deng Dang, Tora, Main kejar-kejar, main berebut tiang. Mana ada PS2, Ipad semua ni."

Kalau taman permainan macam ni wujud masa aku kecik kan best

Dari generasi ke generasi, perubahan sosial pun berlaku. Ada yang baik dan banyak juga keburukan. Mungkin budak-budak zaman hadapan ramai yang akan obes sebab terlampau kuat menghadap video game. Bila teringat zaman kanak-kanak, memang banyak kenangan yang tersirat. Kadang-kadang aku tersenyum sorang-sorang bila teringat peristiwa lampau. Sedar-tak sedar, dah dekat dua puluh tahun aku bernafas di atas muka bumi ini.

Slightly Wordless #2

The Far Seer: Fahman on 1:23 PM People who also had seen (0)


Sebulan tak balik, 3 ekor branak
Setahun tak balik?
Berekor-ekor


Observant People

The Far Seer: Fahman on 10:40 PM People who also had seen (2)




Adrian Monk yang takut kuman. Semua benda yang dipegangnya akan di sapu menggunakan tisu khas.


Monk. Dah tujuh tahun aku tak tengok english series yang satu ni. Disebabkan aku tidak tinggal di asrama masa Form 1, aku dapat menontoLinkn drama lewat malam (masa tu ada tv 1,2,3). Apa yang membuatkan aku ingin menonton kembali citer ni adalah sebab perwatakan Detektif Adrian Monk yang unik.

Beliau seorang yang fobia terhadap kuman (germ-phobic), skeptikal, dan sukakan sesuatu dalam keadaan teratur. Selepas kematian isterinya yang dibunuh, Monk menjadi trauma dan terasing dari dunia luar selama 3 tahun. BEliau juga merupakan watak yang paling observant dalam mana-mana english series yang pernah aku tonton.Monk tidak perlukan alatan-alatan yang canggih untuk mengesan cap jari seperti mana Horatio Caine dan Mac Tylor menyelesaikan kes homisid, sebaliknya dengan pemerhatian yang tajam dan penakkulan seolah-olah cerita detektif Sherlock Holmes.

Melalui episod-episod drama ini, penonton juga dapat mengagak siapa pembunuh yang sebenar melalui pemerhatian yang teliti.Di USA cerita hero tua yang alah kepada kuman dan kotoran dapat disambung sehingga ke 8 musim.


p/s: memerhati gelagat manusia sekeliling adalah sesuatu yang menyeronokkan. dalam satu babak, kita dapat menafsir pelbagai maklumat temtang seseorang.

A Prisoner,a Sportsman and A rainbow Country.

The Far Seer: Fahman on 9:15 AM People who also had seen (2)

Just about a year ago, I had tried to download a movie that i really wanted to watch for a long time but unable to complete due to the shitty wifi in KBU. This is a story about a famous politician that i favors most in the western world, even i mentioned his name during the BTN. A 27 years-imprisoned Nelson Mandela tried to unite his country and demolish the gap between the white and the black Afrikaans.One of his approaches was using the sport that the white people treasured most: Rugby.

The movie, based on a poem by an English writer William Ernest Henley, Invictus featured Morgan Freeman as Nelson Mandela (Madiba) and Matt Damon as Francois Pienaar, the captain of 1995 Springboks rugby team that had won their first world cup.

The story is so inspiring, even if you are just a normal person, not even a sportsman, nor a politician, neither a rugby player. Rugby was a sport for white people only. The black people hated the national rugby team because the Green and Gold which were the colours of the jersey and their formal flag that represent apartheid, the policy that discriminated the black people. Even a Negro boy would had been beaten up by their peers if they wear the jersey. They were really divided, and they even cheers for the teams that against the Springboks.

After Nelson Mandela was elected as President, he tried to convince his people about their Rugby team, make them to believe on the them. He did not want to abolish the name springboks and its colour as it feared the white people. He did not want revenge but unity of his people. Then, he met Francois Pienaar to give him advices, and motivation that kept his teammates in treamendous fit. Piennar payed a visit to Robben Island, to see the prison where Mandela was kept. He also thought, how a man, kept in a small cell for about 30 years willing to forgive the men who lock him up. Mandela became an inspiration to the team, and they need to win the Rugby world cup championship which also they hosted in 1995. Hence, they needed the support of a 40 million Afrikaans, regardless their skin colour.


Morgan Freeman as Mandela, A person who walk out of the brick wall, liberating his people from the chain of fears and isolation.


The Springboks teach the black kids about rugby. The clinic was on of the initial approach for Mandela's "One Team, One nation" program to gain the support of the black people towards their national rugby team.

The Team started to gain support from the people of South Africa. Note that there was only one Black rugby player in the team, Chester William which became an icon for the black kids.

The Springboks reached the final after beating Australia, Samoa and France. They met the fearful New Zealand who trashed England in the semi final. Mandela who was wearing the springboks jersey, with the number 6 on his back, the number that worn by Pienaar, wishing him goodluck.

Springboks managed to defeat the All Blacks. It was a hard task with the presence of NZ's ace Jonah Lomu. For the first time, the final match had an extra time.



South africa is a unique country which rose under the heat of fears and hatred . Even a movie, District 9 starred by Sharlto Copley also set in South Africa and produced in the same year with the Invictus, depicts the message of segregation amd discrimination. After 5 years, they Host another prolific game with was watch by over billions people on Earth, the FIFA word Cup. People gathered again in Africa to watch the sport and the country's progress.And they are doing very well after they were liberated about twentieth ago.. Like the World cup Song by K'naan, the waving flag, the lyric represents the sufering and determination of the Afrikaan people to raise up against their depressor and unite within one flag.


p/s: It is embarrassing to see that in our country, people divided because of sport. The match of Kelantan Vs Negri, Kelantan Vs Terengganu and the epic Malaysian against the Indonesian rose the heat of hatred due to lack of acceptance and tolerance. In the western countries,they can cheers and seat on the same fan bench while watching the tournament together, without the noise of fire crackers. It is just a game and a game that supposedly unifies people.



Wordless Wednesday kateko~

The Far Seer: Fahman on 6:50 AM People who also had seen (2)

What in my mind?
Friendship regardless species?
Burden of Friendship?
Friend treats others like donkey?
What else?

Monuments Between Streets

The Far Seer: Fahman on 4:01 AM People who also had seen (2)

Hari ini akan aku tulis tentang bandaraya yang paling aku gemari(for now), Melbourne. Kenapa aku suka Melbourne? Di bandar ini terletaknya ratusan bangunan yang tercantik dari segi seni binanya. Unik, memang tidak terfikir sebelum ini, ada bagunan-bangunan yang pelik dan cantik.

1. Melbourne Airport

Bangunan ni takdelah cantik sangat. Tapi tempat ini memang nostalgik, sebab ini tempat pertama aku jejak kaki di bumi Australia ini.cara pembuatannya memang mengkagumkan. Lihat lah kat bahagian yang seolah-olah tergantung.

2. Southern Cross station.
Besar tempat ni, letih nak pergi dari hujung ke hujung. Kalah Kl sentral. Tempat pertama aku akan sampai jika naik tren dari Geelong.( aku ada amik gambar kat tiang depan sekali)

3.Rmit University.


Tempat yang sering aku lalu, kerana berdekatan dengan rumah member aku yang belajar kat sini. Rugi betul aku tak buat betul-betul masa Ausmat. Kalau tak boleh belajar kat sini. Arkitek yang modified bangunan ini memang bijak kerana menggabungkan seni bina moden dengan banguna university yang lama. (perhatikan benda yang macam buih nikelodeon yang berwarna hijau, kat atas bangunan tersebut)



4. Federation Square (Fed Square)



Antara tempat yang paling unik aku pernah pergi.Berdekatan Yarra river, Dataran ini memang kelihatan cantik pada waktu malam. Dataran ini de keliling bangunan-bangunan yang geometrik. Ada yang petak, ada yang berliku2. Dan terdapat pelbagai material yang digunakan untuk membuat bangunan-bangunan ini seperti konkrit, kaca, keluli, malahan plastik. Arkiteknya juga dikatakan bekas pelajar dari RMIT university

5. Victoria State Library Library

Berdekatan Rmit University. Selalu lalu kalau nak pergi ke Fed square. Aku tak paham kenapa ada dinding yang tenggelam depan library tersebut. Idea memang smart!


Berikut adalah banguna-bangunan yang aku lihat dari jauh. Tak sempat nak tengok secara dekat.
Melbourne Exhibition Centre.



Dockland



Eureka Tower


Sidney Myer Bowl( back ground of Eureka Tower).


Begitulah serba sedikit tentang bangunan di Melbourne. Semamangnya, ramai golongan-golongan muda Australia yang mengambil kursus architecture dan peluang bagi mereka terbuka seluas-luasnya. Dan hasilnya, sebuah bandar yang terancang, moden namun masih terpelihara khazanah-khazanah lama. Mereka juga Pemikir yang kritis dalam menyelesaikan masalah, bukan hanya memikirkan tentang untung semata-mata.

How they met me

The Far Seer: Fahman on 4:04 AM People who also had seen (2)

Minggu lepas aku ada membaca satu artikel dari laman web yang tersohor. Tajuknya ialah adakah kita menemui orang yang salah? Bila dibaca difikir, aku merenung sekejap tentang kehidupan aku selama 19 tahun ini. Memang betul, Allah tidak pernah meletak kita di tempat yang salah dan bertemu dengan orang yang salah.

Ketika aku baru lepas habis UPSR, aku tak dapat masuk SBP. Dulu memang aku berasa rendah diri, orang lain dapat masuk sekolah yang terkenal, aku masih terlekat kat rumah. Namun mengikut logiknya, bagi seorang yang pasif yang baru berusia 12 tahun, memang tidak tepat untuk untuk tinggal berjauhan dari keluarga. Aku bukan macam adik aku. Dan dengan tinggal dirumahlah aku dapat bersama dengan arwah nenek aku yang banyak memberi pengajaran dan tunjuk ajar ketika aku berada di rumah; memasak, nasihat dan sebagainya.

Selepas PMR, aku berhajat untuk belajar keluar negeri. Mungkin SBP, mungkin MRSM. Namun, aku diterima untuk masuk ke SMACH, yang terletak kira-kira 8 kilometer dari rumah aku. Memang aku hendak tolak. Confirm. Nak tunggu MARA. Lalu Ma terus berpesan, pergi dulu. Cuba suasana di sana, lagipun aku mendapat aliran teknikal, aliran untuk aku belajar senibina. Tak perlu blajar Biology.

Maka di sini, aku dapat berjumpa dengan pelbagai rakan-rakan yang hebat-hebat, dari segi penampilan, peribadi dan pemikiran. Walaupun pada mulanya aku terasa ingin balik, kerana homesick(sepuluh kilo kot), namun sekolah ini jugak mengajar aku untuk berdikari. Dan aku mula bersyukur, jika aku tidak pergi ke sekolah ini, memang sukar untuk aku sampai ke tahap sekarang.

Di Australia, aku terpilih ke Universiti Deakin yang bukan pilihan pertamaku. Agak menyesal kerana tidak berusaha bersungguh-sungguh dalam matrikulasi. Namun, semua yang terjadi ada hikmahnya. Di sini, work load agak kurang berbanding universiti lain. Agak sesuai dengan orang yang malas dan kuat main games macam aku. Sampaikan kawan aku dari Melbourne pun pelik dengan 'kelapangan' kami.

Sememangnya Allah meletakkan kita di tempat yang sepatutnya, dan berjumpa dengan orang-orang yang betul. Mungkin pada kita, sesetengah orang yang berdekatan itu agak menjengkelkan kita. Namun kadang-kadang orang itulah yang pertama akan membantu kita di dalam kesusahan.


gambar hiasan