Mini Logo

Hard Enough

The Far Seer: Fahman on 7:03 AM People who also had seen (0)

26-27 November 2010

Alhamdullillah. Akhirnya habis jua Kem Biro Tatanegara dengan jayanya. Namun, itu juga petanda kepada penghujung pertemuan Batch AUSMAT Jpa 2010. Ramai yang sebak, berpelukan, menitiskan air mata sebagai tanda penghargaan yang di bina dalam masa setahun enam bulan ini.

BTN mungkin releven jika hanya sekadar kenegaraan dan sejarah negara diterapkan, bukannya sebagai medium kepada parti politik untuk menyebarkan dakyah kepada para pelajar yang kebanyakan masih tidak terbuka pemikiran dan memilih sesuatu yang betul. Namun, itu bukanlah yang ingin diketengahkan dalam paparan ini.

Tidak disangka juga, hari terakhir kami berkumpul sebagai satu batch ialah di BTN. Dan pada LDK terakhir, dimana kami bertungkus lumus (direnjis air, dipadamkan lampu) mencantumkan cebisan- cebisan kain kuning, merah, putih dan biru menjadi Jalur Gemilang kebanggaan kami, sesuatu keajaiban telah berlaku. Batch yang dicemuh ini telah menunjukkan semangat perpaduan yang mengkagumkan dan nilai persahabatan yang murni. Bagi para facilitator, merekan mungkin berpendapat BTN adalah releven dan telah mendatangkan hasil. Tapi, kami menangis bukan sekadar terbitnya semangat cintakan negara, tetapi juga sebagai tanda perpisahan.

Pada hari ini, kami pergi ke sebuah Shoping mall di bandar utama untuk menyambut hari jadi seorang sahabat. Sememangya, hari- hari terakhir kami digunakan sebaik mungkin untuk meluangkan masa bersama. Dan mungkin ada di antara kami yang tidak akan berjumpa antarta satu sama lain. Aku pula akan berpisah dengan sahabat-sahabat hostel yang terdiri daripada pelajar-pelajar kejuruteraan ke Jerman yang bakal berlepas pada 6 januari tahun depan.
Aku sangat rapat dengan mereka, yang banyak menghabiskan masa bersama-sama bermain futsal, tengok bola, melawak. Dan mungkin aku hanya akan menangis pabila melihat seorang dari seorang daripada mereka melepasi gate penumpang di KLIA.

Menangis. Perlukan kekuatan untuk menangis. Aku sudah lama tidak menangis. dan hanya perkara- perkara yang betul-petul penting dalam hidup aku yang membuatkan air mata akan menitis dari seorang lelaki.

Moga moga perpisahan akan memberi kekuatan kepada kita untuk menerima orang-orang baru dalam hidup kita di masa hadapan, di tempat yang asing lagi mencabar. Moga-moga cita-cita kita dapat dicapai.Insyaallah

this is it.

The Far Seer: Fahman on 11:56 PM People who also had seen (0)

19 November 2010

Yesterday was the graduation day, followed by the senior nite. Everyone enjoyed themselves, nevertheless some felt annoyed and offended. By the way, our little brothers and sisters had done a good job for the night.

Hope to left all the bad thing that we had done, all the bad things that they told about us, and the things that sometimes might kills our spirits. Let those things can be evicted by the joy of success.

Well. this is it. the final of the coarse. Finally we met the end point. Every gathering will have the end. Most of us had lived together, and there are many memories,laughter, and sadness that we shared through out the years. Separation is the killer part, the part that we will split, taking our own ways.

Frankly to say, I hate farewell. I hate to shake hand for the last time and I hate the "separation atmosphere". It feel suck of being apart for long time and it will not be the same if we meet in the future. A little awkward, as our lives will change the way we are.

Hopefully, the path that we will take will meet at a nice junction. We will be fine, and even better.

Things That We Beleive

The Far Seer: Fahman on 12:41 AM People who also had seen (0)

5.06 petang, 13 November

Akhirnya sampai juga aku ke bandar Tanah Merah. Aku bertolak dari Tangjung Malim bersama abang pada pukul 8 dan sampai dengan cepat sekali pada pukul 3.04 pagi. Selepas setengah jam, Abah datang bersama Kelisa kuning kesukaan aku mengambil kami. Perjalanan yang panjang dan memenatkan, tambahan pula aku tertinggal sweater. Sungguh sejuk dan menyakitkan.

Pada 10 haribulan, dengan rasminya kami sekelas telah habes peperiksaan final, budak-budak boleh balik. Aku merupakan orang yang pertama meninggalkan asrama Centrepoint dan menuju ke kampung halaman. Usaha sudah dilakukan, yang tinggal hanya doa dan harapan. Insyaallah, kita dapat berjumpa antara satu sama lain di KLIA kelak.

HAri-hari selepas selepas ecam Kimia bagaikan Hari-hari selepas tamat SPM. tiada hala tuju. Hanya tahu menghadap laptop 24 jam, ada yang keluar bersama-sama bro-bro sekalian. aku terus mengambil keputusan untuk balik Kelantan, walaupun didengari hujan dan banjir disini. Btw, tahun ini aku sempat menyambut hari raya haji di kampung, bukan seperti tahun lepas yang aku tidak ingat sebab aku tidak dapat pulang.

Pabila sampai di garaj rumah, aku dapat melihat kucing-kucing anak-anak KELABU(seekor kucing) sedang nyenyak tidur. Sudah besar. ekor menggerbang, bulu lembut,gemuk dan sudah bersih dari kurap, siap ada rantai loceng lagi.
Ruang tamu yang ditambah sudah siap, sudah dicat dan dipasang siling. Dua bulan aku meninggalkan rumah, dah banyak perubahan berlaku. Kalaulah aku tinggalkan rumah 5 tahun. macam mana ea....?

Kadang-kadang aku masih berfikir. Dapatkah aku terbang ke negara atas angin, belajar seni bina di sana? kalau aku dapat pergi, dapatkah aku hidup di atas kaki sendiri di sana?adakah aku sudah bersedia? MAcam mana perasaan Ma bila tahu aku tak dapat pergi?

Walau bagaimanapun, aku berharap agar masa yang terluang ini dapat digunakan di jalan yang terbaik. Aku berharap semua budak-budak batch aku dapat bersama-sama terbang.

We'll break the odds, shut the mouths of those who do not beleive, and fly with the wing that we spared once we enter the AUSMAT nest. Insyaallah, all of us can.

Red Shift and Blue Shift

The Far Seer: Fahman on 10:40 PM People who also had seen (0)

2 November

Dua tiga hari ini merupakan hari yang penuh tekanan dalam hidup aku.Aku menghadapi peperiksaan ATA, sesuatu yang menentukan hala tuju hidupku dalam masa dua tiga tahun lagi. Rasanye, ini merupakan pertama kali aku betol-betol tertekan. (aku kan selalu cool..ha3)

Kelmarin paper Fizik. Aku memang harap dapat buat yang terbaik tapi ntah tiba-tiba, keinginan membuang air mengganggu konsentrasi( tak tahu kenapa, aku hanya meminum segelas teh tarik ah Kheong pagi sebelum exam). Buka sekali, tetapi dua kali. Paper fizik bukannya ada masa untuk keluar, semua orang gigih melanyak paper masing-masing. Sebabkan masalah ini, aku tak dapat tumpu untuk soalan-soalan yang telah aku tinggalkan awal-awal. banyak yang tak jawab.

Paper kedua ialah English. Aku meminta seorang sahabat untuk melihat sample-sample essay yang terbaik dalam batch. Semakin aku baca, semakin aku terasa, betapa tingginya bahasa mereka, betapa luasnya vocab mereka berbanding aku.Terasa risau, runsing dan keresahan. Mak aku seorang pengajar bahasa Inggeris tetapi aku masih melakukan kesalahan grammar, masih tersalah antara wavelenght dengan wavelength, antara light dengan light. Terasa seperti, kalau stadi pun hanya membenakkan fikiran je. Aku semakin bercelaru, tak dapat tido.

Untuk menghilangkan tekanan, aku selalu bermain game, melayan movie. Aku sudah menghabiskan 20 episod 'How I Met Your Mother' season 1 dalam masa dua hari (ada pulak masa nak tengok drama). Namun, banyak perkara yang aku lakukan (men game, Internet, Movie) , semakin aku jadi kelirur. Aku kadang-kadang terfikir, apa yang aku hendak sebenarnya, apa tujuan aku sebenarnya. Sedangkan Dao zhen yang terrer pun sedang sibuk melekat kat depan bukunya, aku yang masih merujuk guna kalkulator untuk buat integration pula masih rileks lagi. Terasa seperti apa yang aku buat sekarang tiada hala tuju.

Pada suatu malam, aku tak dapat tidur. Bukan hendak memikirkan perkara-perkara lalu tetapi semua perkara-perkara tersebut masih bermain-main dalam minda, mencubit aku supaya tidak tidur. Hampir sejam aku terbaring tanpa terlelap. Akhirnya, pada pukul 2.00, aku bangkit dan terus ke bilik mandi. Membasuh tangan kanan, dikuti kiri.Lalu berkumur, dan menyelesaikan rukun-rukun wuduk. Kain pelikat berwarna coklatku dicapai, sejadah dibentang. Aku menunaikan solat sunat hajat dan taubat.

Kadang-kadang aku terbaca blog sahabat-sahabat dan kenalanku. Ada satu blog sahabatku yang paling aku suka, blognya penuh dengan analogi dan nasihat supaya pembaca dapat berfikir di jalan yang betul. Betul kata penulisnya,games, lagu-lagu dan movie bukanlah sesuatu yang berkesan untuk melepaskan stress, sebaliknya ia adalah sebab untuk membazirkan masa lapang. Hubungan yang baik dengan Allah memberi ketenangan kepada kita. Aku juga terfikir, mungkin kesalahan-kesalahan yang aku buat pada masa lalu telah membuatkan kehidupan aku tak tenang, hingga menggangu aku menjawab paper exam.Aku berharap, keimananku tak goyah dan jati diri aku masih teguh bila merantau ke negeri orang tahun depan (insyaallah)

p/s; aku baru perasan. selain Bahasa Inggeris, tatabahasa Melayu aku pun agak terbatas juga kadang-kadang. mungkin sebab jarang bercakap kot...

The Seer.

The Far Seer: Fahman on 3:53 PM People who also had seen (0)

The Seer. Si pemerhati. Itulah aku. Seorang yang suka memerhatikan situasi sekeliling dan berfikir di sebaliknya; tentang sebab-sebab dan akibatnya.(macam ahli sejarah pulak). Banyak perkara terjadi dalam dunia ini mempunyai sebab dan akibatnya. Kita sebagai khalifah di muka bumi ini sememangnya mempunyai sekelumit sifat inquiri(ingin tahu). Itulah sebabnya kita di sarankan mengkaji tentang keadaan sekeliling, tentang sains, sejarah dan juga tentang kebesaran Allah SWT Pencipta alam semesta ini.


Mengenai orang-orang di sekeliling aku. Banyak takkulan dan andaian yang dapat dibuat berdasarkan tingkah laku dan emosi mereka. Walaupun aku bukanlah sehebat detektif Conan, tapi perkara-perkara yang berlaku di sekitarku membuatkan aku semakin berjaga-jaga, dan berfikir tentang perkara tersebut.

Dalam sesuatu, tentu ada sebabnya.

Tentu ada sebabnya...
Kenalan-kenalan kita membuka kesilapan kita di khalayak umum..

tentu ada sebabnya....
Sahabat kita berjalan dan makan seorang diri....

tentu ada sebabnya...
Rakan kita berpindah bilik dan tidur di lantai bilik orang...

tentu ada sebabnya...
Member kita tiba-tiba baca novel jiwang dua tiga bijik sambil mendengar lagu jiwang kuat-kuat...

Masyarakat sekeliling yang terdiri dari rakan, sahabat dan member semestinya mereka yang kita sudah kenal dua tiga tahun dan sudah arif dengan peel perangai mereka. Bagaimana pula orang yang baru kita kurang kenal contohnya Kawan baik Member? Adakah kita adil bagi kita untuk membuat andaian tentang mereka?

Ada orang kata, kalau kita tak kenal orang, kita tak layak menilai orang tersebut. Namun, first impression kita terhadap orang tersebutlah yang membuatkan kita nilai seseorang yang baru di kenal. Apa andaian kita bila mengetahui Kawan Baik Member kita yang kurang kita kenal membuat sesuatu yang tidak baik? Perlukah kita memberitahu member kita,atau di biarkan sahaja kerana khuatir hubungan kita sebagai Member akan terjejas. Biarkan sahaja? Let it Be? Laissez Fair? Biarkan si Luncai terjun bersama labunya. Biarkan Mat jenin dengan angan-angannya.





Time is running out.

The Far Seer: Fahman on 12:44 PM People who also had seen (4)

10.10.10, Ahad


Ini bukan tajuk lagu Muse. Ini adalah sesuatu yang difikirkan oleh semua pelajar AUSMAT pada saat-saat bulan sepuluh, selepas peperiksaan MOCK. Masa sudah suntuk, bagai nyawa dipangkal tengkuk. Sudah tiba masa untuk kita bertungkus-lumus berusaha berlipat ganda untuk mencapai kejayaan yang berkekalan di dunia dan akhirat, bukannya ber'Emo melayan tekanan emosi dan perasaan.

Dalam minggu ini, banyak perkara yang telah terjadi kepada budak-budak yang lahir tahun kambing ni. Antaranya, gambar-gambar yang "menaikkan semangat" yang diupload dalam facebook. Ada yang menerima secara positif, ada yang mengatakan itu tidak profesional, ada yang kena sumpah, ada yang kata itu hanya gimik semata-mata. Namun, di harap semangat kita untuk berjuang tak akan pudar sehingga ke saat akhir, agar kita terus berusaha segala harapan yang diletakkan di atas bahu kita dapat di balas dengan air mata kejayaan.

Semakin hari, semakin cepat masa berlalu. Selepas sahaja peperiksaan MOCK, kami dapat cuti selama seminggu. Masa yang ada itu, aku berharap dapat diluangkan untuk menelaah, memperbaiki kelemahan-kelemahan dan kesilapan yang dilakukan semasa peperiksaan tersebut. Tapi....

Banyak masa yang dihabiskan di hadapan Laptop Compaq F700 kesayanganku ini. Maen PES, DotA, The Sims 3, Online. kalau dah terlampau boring, Chess pon layan. Banyak masa terbazir begitu sahaja. Kadang-kadang aku terpikir, betul ke rancangan aku? Aku nampak member-member pun ramai yang masih bercuti selepas MOCK, buku tak di sentuh lagi.

Pada pagi hari rabu lepas, aku nampak sahabat senegeri sedang menelaah seorang diri di tingkat atas. Dikala rakan- rakan lain sedang bercuti, beliau seorang sahaja yang ,masih tekun belajar walaupun tak ada teman. Aku mula sedar. Masa cepat berlalu. Seminggu masa yang terluang hanya tinggal tiga hari sahaja. Aku mula mempunyai niat untuk membelek helaian kertas Fizik dan Matematik. Aku melihat rakan sebilik juga mula menyusul langkah yang sama.

"Manfaatkanlah lima kesempatan sebelum datang kesempitan. Manfaatkan usia mudamu sebelum kamu tua, manfaatkan sehatmu sebelum sakit, gunakan kekayaanmu sebelum kamu miskin, gunakan waktu lapangmu sebelum kamu sibuk dan manfaatkan hidupmu sebelum kamu mati." (HR al-Hakim)

In my Mind.

The Far Seer: Fahman on 6:56 PM People who also had seen (0)

"Kerana ilmu kita bertemu,
Kerana perkenalan ukhuwah terjalin,
Kerana cita-cita pisahan akan terjadi,
Kerana Ukhuwah Fillah ia akan berkekalan dan diredhai."

Nine-teen

The Far Seer: Fahman on 7:10 PM People who also had seen (0)


2 Oktober 2010

Pabila nombor ditambah satu bada umur kita, itu bermakna kita sudah semakin dewasa, semakin matang dan berpengalaman. pertambahan umur juga bermaksud kita semakin mendekati kematian setahun. Maka, semakin tua, semakin banyaklah ibadat kita.(sepatutnya).

Aku tak letak tarikh itu dalam Profil aku pada mulanya. Hanya orang yang betul-betul mengenali aku akan mengucapkan selamat.

Bila umur sudah bertambah, banyak juga yang telah aku renu
ng-renungkan tentang masa silam. Banyak juga kesilapan- kesilapan yang telah tersengaja dilakukan. Sesal sahaja tidak berguna, tetapi perlu berazam untuk berubah menjadi lebih baik, itulah yang perlu dilakukan.

Bila dah semakin dewasa, kita renung-renugnkanlah. Adakah itu merupakan umur yang menghalalkan kita untuk berbuat maksiat, berbaik-baik dengan perkara syubahah, atau umur yang memantapkan keimanan dan ketakwaan kita pada Dia. Jangan lah kita berpendapat, nombor pada umur kita akan bertambah sebanyak 50 tahun lagi, baru hendak bertaubat. Kematian tak menunggu kita.

Pursuit my dream


P/s:Aku seumur dengan Nazirul Nazlan. Tarikh lahir yang sama, tempat lahir pun di Hospital Di Raja Metropolitan Machang.

Awie - Tragedi Oktober

The Far Seer: Fahman on 2:13 AM People who also had seen (0)

1 oktober 2010:, ya, hari ini.



terasa kehilangan,
tapi juga rasa kelegaan.
Satu Oktober, yang sepatutnya dilakukan

Heart of Desire

The Far Seer: Fahman on 6:11 AM People who also had seen (0)


Feeling empty. Feels like nothing to do.
Facebook is just boring.
It is like the time is so slow,
Then, I've remember,
When I was in the secondary school.

No laptop, no games, no DotA, no Facebook
But the time is used wisely,
studying, reading, praying for success.
a different scenario now and then,

I'm scared,
I have a nightmare,
I'm afraid I can't pass the barrier,
and Fly away like the others.

My heart is empty.
Lot my mind have lots of things to think.
what to do and don't.
It is like a Brain jammed.

Cmon lad, tomorrow is the oral.
ATA oral test, the external one.
Just do whatever is necessary to achieve the score.
Pray hard, Play less.
Hardwork, and victory is ours.

Picture from a classmate

Wake me up when september ends - Sungha Jung

The Far Seer: Fahman on 6:18 PM People who also had seen (0)





"Wake Me Up When September Ends"

Summer has come and passed
The innocent can never last
wake me up when September ends

like my father's come to pass
seven years has gone so fast
wake me up when September ends

here comes the rain again
falling from the stars
drenched in my pain again
becoming who we are

as my memory rests
but never forgets what I lost
wake me up when September ends

summer has come and passed
the innocent can never last
wake me up when September ends

ring out the bells again
like we did when spring began
wake me up when September ends

here comes the rain again
falling from the stars
drenched in my pain again
becoming who we are

as my memory rests
but never forgets what I lost
wake me up when September ends

Summer has come and passed
The innocent can never last
wake me up when September ends

like my father's come to pass
twenty years has gone so fast
wake me up when September ends
wake me up when September ends
wake me up when September ends

p/s:hujung bulan ni kena bangun, ada oral external.

Old Friends, Old Old Friends.

The Far Seer: Fahman on 7:48 AM People who also had seen (0)



13 september

Ekspidisi raya dimulakan dengan mengambil sahabat-sahabat lama ia itu Nazirul, Azri, Hakim dan Adli. Selepas bertolak dalam 2.30 dari machang, kami menghala
ke Pasir puteh, bertujuan melawat Hazwan Zainuddin yang tidak berkesempatan mengikuti kami kerana kesuntukan ruang(kelisa kot). Selepas melalui perjalanan 40 minit, kami sampai di Padang Pak Amat. Namun, malangnya, beliau juga keluar beraya ke Bukit Abal yang berdekatan, lambat lagi balik.

Selepas itu, lami menjurus ke Rumah Saudara Irman Shahir, ada jemput2 makan. Nasik dagang lagi. Tujuan kami bukan kerana nasik dagang atau air sirap selasih tetapi hendak berjumpa dengan sahabat yang lama terpisah sejak sekolah manengah. Lalu lintas jalan raya Pasir Puteh- Kota Bharu agak sesak, Mengambil masa dekat sejam untuk menyampai Melor yang hanya 20 km jauhnya. Kami berhenti sejenak di Masjid Mahligai Untuk menunaikan kewajipan.

Setiba sahaja di rumah 'Leader Irman', Saudara Syimir turut menyertai kami. Rumahnya di kampung tersebut agak luas dan ramai juga orang yang bertandang. Hajat pada mula hanya untuk beraya di rumah irman, tapi Syimir juga mengajak ke rumahnya dan Hazdwan Ruzman juga yang berada berdekatan turut menjemput.



Ketika berborak di rumah Irman

Baru berborak-borak dengan budak-budak SMACH, tiba-tiba ma menelefon, cakap kawan lama aku dari SMK Hamzah, Shazlan Bertandang ke rumah. Aku berasa serba salah. Ingin tarik diri dengan cepat-cepat. Dah bertahun tak jumpa Shazlan nih, budak peramah asal dari selangor, mengaji di kelanta dan selalu senyum.

Jam menunjukkan pukul 7 petang. Kami beransur- ansur berangkat. Kami pun singgah ke rumah Hazwan zainuddin, Kalu tak bertandang kecil pulak hati penyokong Liverpool sorang nih. Kami solat maghrib di rumahnya. Ingatkan, selepas habes sahaja solat dan borak-borak sikit, boleh la balik. Tapi mak Hazwan dah sediakan makan-makan. Maka perlulah kami sebagai tetamu menjamah sebelum berangkat. Agak lama kami berada di sana. Jam menunjukkan pukul 9.30. Aku tanya Shazlan, dia berada di rumah sahabat lama, Shahidan. Aku harap dapat jua berjumpa dengan mereka.

Selepas mencari sate di machang, jam menunjukkan pukul 10.20 malam. Aku perlu menghantar Hakim, Adli di tanah Merah dan Azri di Banggol Kemian. Pukul 11.30 malam, aku sampai ke rumah. Rancangan untuk berjumpa dengan mereka tidak dapat dilaksanakan.. walaupun begitu, aku agak bersyukur kerana dapat berjumpa juga dengan sahabat-sahabat seasrama dahulu. Kita tak boleh mengembirakan semua pihak. Yang mana perlu di utamakan perlulah dilaksanakan terlebih dahulu. Entah bila pula aku dapat berjumpa dengan Shazlan(Mat Le) nih

Ikram melantak langsat di rumah Cikgu

Selepas dua hari, kami peri ke rumah Ikram dan cikgu Kimia kami, Cikgu Sanisah. Balik, 11.30 lagi. Konpem tak bleh kuar dah kesokannya.

Khairil Johari Johar : Sepasang Kurung Biru (HQ Audio)

The Far Seer: Fahman on 8:19 AM People who also had seen (0)






Tiada salam atau ucapan
Tiada pesan tanda ingatan
Suasana penuh keriangan
Ku teringat pada seseorang
oh...

Di hari yang berbahgia ini
Hatiku kosong dan sepi sekali
Betapa manis kenangi lalu
Menyambut raya bersama denganku
oh...

( korus )
Tiada bisikan lembut yang ku dengar
Hanya suara azan sayup bergema
Masih kurasakan hangat tanganmu
Di pagi raya bersalam dengan ku

Tetamu datang tetamu pergi
Namun tak tiba orang ku nanti
Hanya sepasang kurung nan biru
Menjadi teman mengubat rindu ku
oh...

( ulang korus )



sepasang baju melayu nan unggu kebiruan. Thanks A lot ;)

Dawn of Eid ul Fitr.

The Far Seer: Fahman on 9:18 PM People who also had seen (0)





Across this lonely road,
I've found the peace that i;ve search.
It is far away, in a place so called HOME.

8-9 September 2010.

Alhamdulillah, selepas lapan jam perjalanan, merentasi bukit bukau dan jalan yang berliku, kembali juga seorang Hamba Allah ini ke negeri kelahirannya, Al-Kelantani. Kesesakan lalu lintas di lebuh raya karak dan sekitar bandar raya kuala lumpur tidak memadamkan kegembiraan balik kampung.


pertama kali melihat setesen putra yang sesak

Kesesakan di plaza tol gombak. Mengambil masa dua jam utuk sampai ke Bentong.

DI hentian putra lagi, ramai warga Kelantan di perantauan memenuhi setesen. Bersesak sesak, menaiki bas, dan ada juga yang baru membeli tiket. Masyaallah, pertama kali melihat begitu ramai manusia yang memenuhi sebuah tempat yang tertutup. Keriuhan tetap terasa, menunjukkan keinginan untuk balik ke kampung halaman.

Teruja selepas melihat papan tanda di atas.

Setelah sampai, abang ngah (ngoh) menjemput aku, dengan kelisa kuning yang Ma baru beli. Aku hanya sampai pukul 6 pagi, tak sempat bersahur. Selepas solat, sambung tidur. Baru sejam melelapkan mata, aku mendapat panggilan dari Irman Shahir, meminta aku mengambilnya di tanah merah, kerana dikhuatiri akan terlepas rancangan keluarganya untuk balik Terengganu.

Kenderaan musim perayaan.

Selepas balik, Abah menyuruh aku dan Abang Achik (Chik) mengecat rumah. Sakit tengkuk dan pinggang selepas mengecat ruang yang baru ditambah tersebut. Walaubagaimanapun, Aku berjaya memperoleh cermin mata baru yang dibelikan Ma kerana cermin mata yang lama telah hilang di KBU.

Jam menunjukkan, pukul 4 petang. Aku membuka laptop dan bermain permainan Defence of the Ancient (DotA). Permainan inilah yang menyebabkan aku tidak dapat buat kerja atau mentelaah sepanjang pulang ke rumah. Sambil itu, aku melihat Borang survey yang dikirim oleh Ikram Mohd Noor, yang bertajuk " The effect of DotA towards the Higher Education Students"

Jam menujukkan pukul 5.3o. Selepas solat asar, aku bergegas ke rumah Nazirul (yang paling dekat dan paling sebaya dengan aku) untuk mengambilnya. Seterusnya, ke rumah saudara Azri di banggol kemian dan Adli di Tanah Merah. Kami telah merancang untuk berbuka puasa bersama tempoh hari. Selepas meninjau medan selera tanah merah yang dipenuhi perantau, maka kami hanya bergerak ke KFC tanah Merah sahaja.

Selepas selesai berbuka dan solat maghrib, aku menghantar mereka pulang.

Reflection

The Far Seer: Fahman on 11:03 PM People who also had seen (2)




Pada 27 haribulan 8, minggu lepas, aku pulang ke kampung halaman. Kerinduan yang sudah lama terpendam selama 2 bulan terbalas. Akhirnya dapat jugak bersama family di bulan ramadhan. Biarpun raya hanya seminggu lagi, aku tetap balik. Hendak berbukak puasa di rumah. ( yela, mungkin inilah peluang terakhir untuk berada kat rumah time ramadhan...Insyaallah)..

Semua adik beradik aku, Long, Ngoh, Adek kecuali Chik ada kat rumah. memang berbeda dari dua bulan yang lepas. Rumah tengah dicat, dan renovate. fuh...konpem, mesti banyak keje kene buat.

Anak2 kucing di rumah pun, da banyak yang xde, di bagi kat orang lain. yang tinggal hanya dua tiga je. bagus la..tak serabut sangat.

Selain rumah, suasana ramadhan kat kampung aku pun banyak yang berubah. Kalau dulu, pasar ramadhan lebih meriah, pukul 2 ptang pun dah ada irang berniaga. Sekarang, pukul 5 pun orang baru nak berniaga. Berubah...memang berubah...

tetapi, ada yang lebih menyedihkan adalah kat madrasah rumah aku..

kalau tahun 2000..
Madrasah itu tempat yang meriah untuk sambutan ramadhan, makmum penuh, sampai 4 saf ke belakang.
Tapi tahun 2010...
Madrasah hanya cukup2 satu saf je..

Kalau tahun 2000..
ramai kanak-kanak, remaja-remaja yang sebaya aku turut serta dalam ibadah tarawikh.
Tapi tahun 2010...
Semua yang sebaya dengan aku dah xde.. Yang tinggal hanya pak cik- pak cik, makcik2 sahaja yang datang..


Sambutan sekolah

Mungkin, semasa aku berumur 9 tahun, penghayatan bulan ramadhan adalah lebih mendalam. Mungkin, bila dah berusia 19 tahun, ramai yang berasa leceh sembayang tarawikh di madrasah kecil ini. Malas bertemu kawan kawan sepermainan yang lama. Malas pergi ke madrasah bersama mak bapak.. Namun, aku juga perlu ingat, ramai di antara kita yang sudah melangkah ke alam pengajian tinggi. Mungkin universiti mereka xcuti. put you
rself in others' shoes.

Aku pun nak mengingatkan diri sendiri juga.. Bila di munasabahkan diri, aku pun bayak juga yang telah berubah..bile cakap pasal munasabah diri ni, teringat pulak time bersama sahabat- sahabat lama aku (Ikram, Azri, NAzirul, Zakirin dll), dorang banyak tolong aku.


Walau papepon... ucapan selamat menyambut hari raya aidil fitri kepada semua ma, abah, abang2 saudara mara, rakan-rakan se'AUSMAT, sahabat- sahabat lama di SMACH, SMK Hamzah moga2 sihat walafiat...(cheyh, macam salam perantauan)

Sandwich Analogy

The Far Seer: Fahman on 3:17 PM People who also had seen (0)


Selepas solat tarawikh, aku pergi beli burger. Ada banyak pilihan, aku beli yang double punya. Nak jafikan cerita, aku merasakan burger 'single' adalah lagi bagus. Kurang semak, sayur yang lebih teratur, murah pun murah. Lihat sajalah burger big mac yang mempunyai dua lapis, tidak seperti burger fillet o' fish atau mac beef, big mac sangatlah bersemak dan sukar dimakan. Burger double seperti couple, banyak bende yang perlu di fikirkan, banyak wang perlu dihabiskan, dan banyak karenah yang perlu dilayan. Keadaan burger double seperti big mac juga agak mencurigakan.Daging- dagingnya (patties) dipisahkan oleh roti mewujudkan ketidak percayaan antara kedua-dua pihak. Hubungan yang tidak terikat secara ini lama tidak akan berkekalan dan lama kelamaan orang akan boring lalu lebih suka makan nasik.


Lihatlah betapa huduh dan tidak boleh dipercayai burger double nih.

Namun, berbeza pula dengan burger double yang satu ini. Double cheese burger memang kesukaan aku walaupun mempunyai dua patties. Patties dalam burger ini bersatu, seperti mana ikatan nikah yang sah yang disyarakkan dalam Islam. Burger ini adalah ringkas, senang dimakan dan tidak menyemakkan. burger ini diibaratkan pasangan suami isteri yang sederhana, tidak cerewet, dan sangat memahami antara satu sama lain
.
Lihatlah betapa chateknya berger double yang bersatu ini

Maka, aku membuat kesimpulan, burger single adalan lebih baik dari burger double.



p/s: apa yang aku merepek nih

The Last Advice.

The Far Seer: Fahman on 7:29 AM People who also had seen (0)






Keluarga aku ketika di rumah nenek, Kg Limau Purut, Kuala Lipis.

Pada hari Jumaat yang lepas ( 20 hb Ogos), budak2 -budak ICON club menganjurkan majlis berbuka puasa.Ini merupakan majlis berbuka puasa first dan last dengan budak budak batch bagi aku. Maka, genaplah setahun nenek aku meninggalkan kami sekeluarga, iaitu pada miggu kedua menyambut ramadhan (xde ar genap sangat, tapi lbeh kurang la..)

Nenek bukanlah seorang yang tinggi Ilmu, tapi beliau seorang yang bijaksana dan penuh dngan kata-kata hikmah. Nenek banyak mengajar kami, lima beradik lelaki supaya bersatu menolong keluarga. Ketika aku kecil, banyak nasihat yang di berikan, supaya cucu- cucu kesayangannya tidak lupa dibawa arus duniawi.

Beliau sakit strok, sejak tahun 2003, ketika aku darjah 6. Mase duduk kat rumah kat kampung, nenek ada terjatuh kat bilik air. Beliau xdapat bergerak selama sejam. Namun, selepas tabahkan diri, nenek dapat bangkit lalu berkalan sejauh 500m ke rumak Aki cu (adik lelaki bongsu nenek). Sejak hari itu, nenek xdapat berjalan dengan sendiri, kena pakai tongkat. Keadaan semakin menyedihkan sejak 2 3 tahun yang lalu, pabila nenek hanya mampu terlantar di atas katil. Ketika itu, ma dan adik- beradiknyabanyak menghabiskan masa untuk menjaga ibunya. Kami sekeluarga juga menolong ma.

Selepas aku menghabiskan tingkatan 5, hanya aku yang berkesempatan duduk di rumah. Semua abang- abang aku duduk berjauhan, adik aku pula tinggal di asrama. Aku xdapat bekerja selepas SPM kerana menjaga nenek ketika ma dan abah bekerja. Aku xkisah. Dah banyak yang ma dan abah dah lakukan untuk aku, dan ini sahaja satu- satunya permintaan mereka ketika itu, untuk aku menyuap kanji ke mulut nenekku pagi2.

Satu pesanannya yang terakhir yang paling aku ingat:
" kamu tu belajar janganlah pandai kat buku je, kena juga pandai dalam hal luar dari buku (agama, budi pekerti, kemahiran hidup)"

Mudah-mudahan, rohnya dicucuri rahmat, dan ditempatkan disisi orang-orang yang beriman...Amin..


Tok Wan Timah, asal dari Pahang, disemadikan di Machang, Kelantan.
















Ramadhan.

The Far Seer: Fahman on 6:34 AM People who also had seen (0)

Ahlan wasallam ya ramadhan.

Bulan puasa kembali lagi. Bulan ini merupakan bulan umat islam, bulan yang dinantikan dalam memerangi nafsu. Bulan untuk kita perbanyakkan ibadat, kurangkan kemungkaran kerana syaitan- syaitan telah dibelenggu dikala tiba 1 Ramadhan.
pada.

14 Ogos 2009....
Aku keluar sekejap, pergi tukar tiket dan ke low yat (dalam bulan ni, dah lebih 10 kali berulang alik. rumah kedua aku nih) untuk tanya masalah komputer riba aku. Dalam kesuntukan masa, dan tenaga mahu tak mahu keluar juga aku ke Kuala Lumpur...

Laptop Puaka.



Kes pertama:
Ketika aku berjalan keluar dari monorel di stesen Imbi, ternampak aku sepasang kapel yang turut keluar. Lagak gaya seperti budak sekolah yang selalu lepak di Time Square. Budak perempuan tersebut memakai Tudung, berkepit dengan budak lelaki sebelahnya. Selepas beberapa seketika, aku ternampak lagi pasangan yang lebih dewasa, tanpa segan silu berpegang tangan di khalayak ramai. TIDAK KAH MERAKA MENGERTI BAHAWA SEKARANG IALAH BULAN RAMADHAN?

Kes Kedua:
Ketika baru balik dari stesen LRT Hang Tuah, aku berjalan dengan di belakang seorang pak cik. Asap rokoknya yang tebal dari pak cik ters3ebut membuatkan aku mual. Disebabkan pbeliau berjalan agak lambat, aku potong pak cik tersebut. Lalu aku menoleh, tanpa di duga, rupa rupanya pakcik tersebut seorang MELAYU. Ya Allah... kalau ye pon xpose, xpayah la tunjuk depan orang ramai. Tanpa membuang masa, aku meninggalkan pak cik yang kelihatan agak sihat tersebut.
Kesimpulannya, dalam dunia ini, terdapat pelbagai gelagat manusia. Di negeri kelahiranku, memang xpenah nampak manusia sebegitu. Bulan ramadhan penuh dengan keberkatan. Bulan ramdhan juga mengajar aku untuk bersabar. Contohnya, ketika aku menghantar laptopku, technician tersebut berkata, "kerosakan motherboardnya sungguh fatal sekali. Percentagenya untuk hidup adalah tipis sekali. Hidupnya adalah seberti kereta buruk yang tak bernilai untuk dibaiki lagi...."(bajet ayat doktor).


Keletihan di bulan Puasa...
(sayangnya ini sekadar gambar hiasan)

Dahla laptop tak dapat baiki, tikiet bas xdapat tukar. Seperti outing yang sia-sia, sekadar menghabeskan kos pengangkutan. Namun, di sebabkan bulan ramadhan, aku dapat bersabar. Kalau bulan laen, dah lama aku menyumpah pemilik kedai dan seluruh plaza low yat tersebut. Outing ini bukanlah tidak berguana. Banyak perkara yang aku dapat belajar dari outing selama 6 jam tersebut , ketika di bulan Ramadhan.

"Apabila masuknya malam pertama daripada bulan Ramadhan para syaitan dan pengganas jin akan dirantai, pintu-pintu neraka akan ditutup, tiada satupun akan dibuka, pintu-pintu syurga dibuka, tiada satupun akan ditutup. Akan ada seseorang yang akan melaungkan, 'Wahai orang yang inginkan kebaikan, datanglah. Wahai orang yang inginkan kekejian, berhentilah. Allah mempunyai orang-orang yang dibebaskan daripada neraka pada setiap malam." ((HR Tirmizi, Kitab as-Saum, Bab Ma Ja' Fi Fadl Shahr Ramadhan, No. 618. Dihukum sahih

The Parody of the Month.

The Far Seer: Fahman on 6:36 AM People who also had seen (0)

July. Bulan yang dijangka bagus, baek untuk aku teruskan hidup. Ironinya, penuh dengan assignment. tiap minggu kena buat kerja, tak boleh rilek. Hidup macam tak tentu hala. penuh cabaran.

Aku letih pergi low yat tiap tiap minggu. semua gara- gara compaq second hand dari abang aku, baru setahun dipakai. Dari dvd-rom driver, then internet adaptor. dan last skali, power supply. dan hari ini, aku tulis post ni guna laptop kawan aku. Sememangnya bukan bulan yang baek untuk aku. Aku letih. Dengan duit yang mengalir macam air. Baru sebulan dapat elaun. Aku malas pulak cakap kat mak pasal laptop nih, Mesti ingat aku kuat maen games, sampai rosak bene alah nih.

Namun, setiap perkara ada hikmahnya. Sekarang ni bulan shaban, bulan nabi muhammad. Ma ade pesan, banyakkan puasa, bnyakkan bace yasin. banyak bersabar. "Ma xmarah pun pasal laptop rosak tu. Baiki je, nak guna untuk blajar susah. Jimat-jimat la, kalau takde pape kat rumah, tak payah balik...". Aku menganguk bila menelefon beliau dua malam lepas. Hati rase lega, dengar suara ibu tersayang. Sememangnya aku sedang rindu kampung halaman buat masa sekarang. Dengan tekanan sekarang, rumah, adalah tempat yang dapat memberi ketenangan.

Keadaan yang serabut ini bukan aku sorang yang merase. kene jugak pikir pasal orang laen. Kawan- kawan seAUSMAT aku, lecture-lecture pun berserabut jugak. kene la pikir pasal orang laen jgak.

Bulan ramadhan yang menjelma bakal memberi keberkatan dalam hidup aku. Aminn.

P/s: 26 hb 7, happy anniversary

The End is The beginning.

The Far Seer: Fahman on 6:05 PM People who also had seen (3)


Alhamdullillah, akhirnya da cukup setahun aku berada kat KBU. progress agak ok ar.. dan minggu ni (27 june - 3 july) banyak bende bek dan buruk yang berlaku kat aku. Dan semua ini dirakam oleh kamera berlensakan mata dan disimpan kedalam memory card yang bernama kenangan dan tragedi. Antara kejadian2nya ialah:

27 june- elaun baru sehari. harap2 dapat berjimat, bukan macam sem2 sebelumnya. dan dalam mase itu, aku dapat meggunakan untuk bende berfaedah (cnth; earfon, baiki laptop, kasut.....)

27 june - team feveret. jerman berjaya menewaskan pemain2 EPL 4-1, membuatkan capello terjelongo.
28 june- adik aku antar gambar anak anak kucing baru dilahirkan sebulan.bukan seko, berekor ekor(mesti ma yang sowh antar). posing cantik2 je.

30 june- aku dapat dua lab report fizik yang teruk. daripada sepuluh, dapat dua disebabkan salah eja, lenght (lenght), fundemental(fundamental), Heigth (height) dan deacrease (decrease).
bayangkan dalam satu report berapa banyak perkataan tu digunakan. pengajaran, kerana membuat lab report lam keadaan gopoh dan last minute.


1 july- hari jadi lecture fizik aku, miss say. Mr.D yang gtau. lepas tu, hampir kesemua classmate add dye lam facebook untuk wish birthday, termasuk aku.

1 july_junior2 dah masuk. Ade schoolmate aku datang KBU, coarse skali.

3 july- hari paling malang dalam hidup aku. Aku pergi ke low yat nak baiki cd rom laptop aku. tokpek tu cakap lam rm 180. aku siap tinggal no henpon lagi, law ade pape cakap ar. then, aku pegi lam 4 jam lepas tu, cakap law siap awal dye akan cakap, tapi sepatah pon xde. sayang kedit kot. then, cakap2, kene rm300. sialan. ade bende len dye baiki tapi xtanye dulu. tension gile, lari budget aku. tapi xkesah ar, da ok laptop aku.

3july- jerman menang 4-0 dgn argentina beb.hahahahahahaha

4-july-aku ade bnyk keje kene submit minggu depan. tension gile. then, aku mintak ngan Pakyat cd games, nak install wat lepas stress. masuk2 je cd, lame gak tunggu. still xdetect. Aku try cd Futurama rumate aku. still xbleh. rase menyumpah bertalu talu lam ati aku. tension semakin bertambah. Aku habes rm 300 just untuk cd rom tu bleh terbukak je. Total2 duit biasiswa aku, dkat sparuh aku habes minggu nih....

pape pon, setiapperkara ade hikmahnya. setiap musibah ade sebabnya. Alhamdulillah, aku still bleh lagi idop sampai ujung taon ni. (bajet2 ar nih)..ha3..
hopefully, starting sem ni, aku akan lbeyh bersungguh. PES2010 jarang2 je, FB sekali skale( da xupdate status dah lam 2-3 hari). NO PAIN NO GAIN

The Far Seer: Fahman on 12:37 AM People who also had seen (0)

I does know what to think.
Everything is not good for me.
Every time I on the top,
People condemn me.
When I'm in the brink of failure,
They said I am not try enough.

My weakness is blatant,
due to my honesty.
They think I'm not hardworking,
but they never realize the truth behind our door.
People only see
what the wrong thing that I've done alone,
Without thinking that
there are a many others who had done wrong.

Maybe, it is better to be a dumb ass
and happy,
Rather that being smart
but lonely

Invictus

The Far Seer: Fahman on 5:59 PM People who also had seen (0)


A movie, about how sport which is rugby can unite South Africa. It is a bout the same as the World Cup, that unite the whole nation of Afrikaans, to give the support to their national team(with the sound of vuvuzela) . the name is based on a poem by an English writer William Ernest Henley.
(sadly, unable to complete to download it. So, never watch the movie)


Out of the night that covers me,
Black as the Pit from pole to pole,
I thank whatever gods may be
For my unconquerable soul.

In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeonings of chance
My head is bloody, but unbowed.

Beyond this place of wrath and tears
Looms but the Horror of the shade,
And yet the menace of the years
Finds, and shall find, me unafraid.

It matters not how strait the gate,
How charged with punishments the scroll.
I am the master of my fate:
I am the captain of my soul

p/s: happy father day, abah

The Beatles -Let It Be

The Far Seer: Fahman on 12:20 AM People who also had seen (0)

A reminder for The Last Semester

The Far Seer: Fahman on 8:08 AM People who also had seen (0)


today, the day after the parents teachers meeting (the consequent day of World Cup opening ceremony), my mom text me:


"reminder 4 2day-b a good boy, a good student, pass up ur work on time, apologise 2 ur lecturer if u have dne anything wrong, wish u al d best. aamiinn.''


Education and The Nation Builders.

The Far Seer: Fahman on 11:52 PM People who also had seen (0)


In the recent times, youths are represented as a rebellious generation but with numerous energies that are useful in building a strong nation. Hence, building the good characters of the youth is crucial task that should be considered in a country's education system.

Acceptance is the main positive value that should be planted in the hearts of the young people. Teenagers seemed to caused too much troubles because of lack of acceptance. In an interview of a counselor in a secondary school, Miss Hannah Stewart propose that students bully others if they are dissatisfied with others' appearance and some might commit suicide if they cannot cope with the rumor. Acceptance is the the core that create a good youth and it only can be achieved by a motivating and self disciplined education.

Education can shape the outlook of an outspoken and tolerant young generation. A motivator, Dr.John Capalan said, oral skills study can improve the students' public relationship and boost their confidence in the public speech. They also can learn on how to accept others' opinions and build tolerance among each others. Similarly, this skills is applicable when they step into the working place environment. They need to accept others' opinion in order to make the right decision in a firm or a company.

Besides that, students can develop acceptance through the education in school by working together as a group for example; working on assessment or being in a football team. In the football match, co-operation is very crucial. The player should accept what his teammates trying to say. This interactive communication is one of the key factors that leads to the glory of the team.

Moreover, teenagers can learn how to become successful through an outstanding education. A good education is essential in motivating the students to strive hard in their lives. The value of acceptance is one of the factors in motivating students who fails in examinations. They can learn on how to accept failure and use them as a leap stone to study harder, and not just a barrier to achieve their goals. Hence, acceptance is not just an adjective to represent something that we receive, it is also important in self improvement. Education is the major factor in developing the acceptance among youth.

Education is a wide term. A famous thinker, John Maynard Hutchins said; "the problems on Earths will not be solved without the word starting with 'E', which is Education''. The youth nowadays is more expressive in showing their feeling. With acceptance, they can become a network of generation that can actively communicated each other in improving the relationship and dealing with fast changing information. This value is a factors that creates a more patriotic and intelligent generation for the national building.

Laissez-Faire

The Far Seer: Fahman on 11:33 PM People who also had seen (0)

“Let It Be"

[The Beatles cover]

When I find myself in times of trouble, mother Mary comes to me,
speaking words of wisdom, let it be. Let it be.
And in my hour of darkness she is standing right in front of me,
speaking words of wisdom, let it be. Let it be.

Let it be, let it be, let it be, let it be.
Whisper words of wisdom, let it be. Let it be.

And when the broken hearted people are living in the world agree,
there will be an answer, let it be.
For though they may be parted there is still a chance that they may see,
there will be an answer, let it be. Let it be.

Let it be, let it be, let it be, let it be.
There will be an answer, let it be.
Let it be, let it be, let it be, let it be.
Speaking words of wisdom, let it be. Let it be.

And when the night is cloudy, there is still a light, that shines on me,
shine until the morning, let it be. Let it be.
I wake up to the sound of music, mother Mary, she comes to me,
she said, let it be, let it be, let it be....

Let it be, let it be, let it be, let it be.
Speaking words of wisdom, let it be.
I said let it be, let it be, let it be, let it be.
There will be an answer, let it be. Let it be.
Let it be, let it be, let it be, let it be.
Speaking words of wisdom, let it be. Let it be.Let it be
.http://www.youtube.com/watch?v=j9SgDoypXcI

inglorious acts.

The Far Seer: Fahman on 6:47 PM People who also had seen (0)



bazinga!
(kenalkan, Sheldon Cooper, watak kegemaran aku dalam The big bang theory. sekali lagi, gambar hiasan)


doblas perkara yang aku paling benci tentang ko:
  1. bila aku tanya, ko jawab cam spender basah. jawab soalan cam bagi sampah.
  2. bila ko berhutang, liat nak bayar. kadang2 lupa.
  3. bila nak aku tegur,ko wat cam xde orang.
  4. bila men games sekali, provoke macam2. kalau kalah, banyak alasan.
  5. bila ko dapat markah rendah, mula la monyok, demotivate xnak blaja. padahal, bende tu bleh jadi motivator untuk blaja.
  6. bila aku ajak makan, ko xnak. bila ko pi makan, spatah pon xajak
  7. bila ade benda ko xtau,aku cakap. bila ade bende ko tau, harap sudah aku nak tau.
  8. bila ko wat bende xbtol kat public, aku tegur. bila aku wat bende xbtol, ko biarkan je.
  9. bila aku ade, ko wat diam. bila aku dah blah, baru ko stat bercakap
  10. bila aku duk dkat, korang berbisik depan aku.
  11. bila nak blah skali, aku tunggu ko. tapi ko trus je blah.
  12. bila ko susah, aku ade jgak tanye. kalau aku susah, aku sorang je susah.
alahai. sahabat2...



gambar hiasan.

When the Mother Nature calls

The Far Seer: Fahman on 5:38 AM People who also had seen (0)

Another poem for EAL/D.
Dedicated for the 2004 tsunami victims.


It was a day after Christmas
the children were celebrating,
the parents were relaxing,
the day was exhilarating,
As the sun was shining,
Warming the places of non-solstice.

But it all happened in sudden
the children were crying,
the parents were grieving,
the day was a tragedy,
Mother-nature became angry.

Forty-eight of us are terrorized,
the cities were washed away,
leaving the corpses and the mud,
Hundred thousands perished.
The places of fun became the places of funeral

The Newly Birth Child was in sorrow
As all of us mourned.
And now we saw,
How small we are.

Radiance

The Far Seer: Fahman on 10:35 PM People who also had seen (0)





A poem for EAL/D class.

While I'm on a lonely road,
across another coastal line.
Miles away from those I love,
my purpose is hard to find.
The path that I've chosen,
is by a harsh sea shore,
A winding path fulls with sharp edges,
The tide wave shakes my confidence.

And sometimes I've Fallen,
Disgrace blankets me.

But I've reached there finally,
A place of peace, so-called home.
And you are there,
Like subtle wind that tranquilizes me,
but still give me the warmth
as an evening sun.

Even distance separates us,
You are always there;
a blatant bright spot that give me the shine,
enlighten my life.
Inspires me, motivates me.

To become a person who can climb the cliff,
to become the one who touches the sky,
and to become a man of character.


Machang.(gambar hiasan)

The E.N.D of the semester.

The Far Seer: Fahman on 6:22 PM People who also had seen (0)

Since i Have nothing to be done, so i write. Since I have nothing to be written, so I think first. Nervous, Excited, Everything are in my mind right now.

Today is the last day in the semester. Feeling excited, as the Home is calling for me. But there is major task that need to be done, the EAL/D Oral and physic presentation. For whole night i can't sleep because of the nervous+happy feeling. What a crap.

Hope that next semester will become better.


hometown

I can't

The Far Seer: Fahman on 9:39 PM People who also had seen (0)

Can you at least being reality?
I can't be the prince charming
like the one from the Korean Drama that you watched,
or the male character of the novel that you read,
who can make you flying high,
and touch the sky.

I can't always be with you,
I can't be as heroic as you wanted,
You think i'm perfect,
but I'm not
No matter how hard I want to explain,
you'll not understand.
I can't
I can't
I can't.

Because I'm just
me.

The Loving creature

The Far Seer: Fahman on 11:50 PM People who also had seen (3)




Love is a strong feeling. Without it, a person is not a creatures (except angels,created by Allah, they have no feelings). The reason of why i;m saying that because every creatures have right to be love. But now, human are more evil, hating each others and being cruel towards other creatures. As the caliphs on earth, the balance of the system should be conserved. No creatures are being abused.

I'm impressed with the love shown by a creature that very close to me; cats. A mother cats wiil protect her kitten from any threat. They love each other. There are special things about cat that I amazed. each one of them have their own characteristic that distinguished themselves from each other.
kelabu with her kitten, kelabu kechik.

My mother love them very much. There were one of the cats that she love most. A brownish orange furry female cat named Huduh(an ugly name for a cat, even the meaning also is ugly). My mom cannot sleep, eat less. only thinking of that cat. The bond of human and animal is strong once human have the feeling of ihsan (mercy).












the cats in house.



















the missing Huduh










here is a video about the love a stray cat. I got it from a friend. it was film in Turkey and I'm almost shed my tears seeing the video. Such loving animal

video

Eye,Heart,Soul

The Far Seer: Fahman on 10:35 AM People who also had seen (0)

Lagu2 rock lame ini banyak mengulit kenangan aku kat sekolah menengah. lam mp3 kawan aku konpem ade lagu2 ni. dan, kalau aku dengar lagu ini, aku teringat kawan2, ma n abah, family, rumah, seseorang...... Dibawah adalah lagu dari penyanyi yang paling aku gemar. suarennye memang cam taiko. Awie; Mata Hati Jiwa.

Maafkan aku mengganggumu
Cuma ku ingin kau tahu
Ruangan dihatiku hanyalah untukmu
Hari hari ku yang berlalu
Riang ceria kernamu
Mana adanya aku pasti ada kamu
Andainya engkau tahu perasan hatiku

Pastinya kau kan tersenyum diwaktu manis harimu
Biarkan biarlah tau teguh auranya kerana kamu
Kau sentiasa berada di mataku, hati dan jiwa

Maafkan aku mengganggumu
Dilewat malam malam mu
Inginku temanimu sebelum lenamu
Izinkan aku dekatimu
Inginku tawan [...]

you are not a failure.

The Far Seer: Fahman on 8:29 AM People who also had seen (0)

Ol'Skool Friends.

The Far Seer: Fahman on 8:35 AM People who also had seen (0)

I have two friends.LEt say the first one is MR.J and the second is MR.K.

Mr.J was the new student, same as me. He was the closest and knew best of me than other person is the school. Although he was new, he always the top student.Although he is lazy, but he is smart pious, and full of knowledge. I like him and admire him a lot.

The second is Mr.K. He was also smarter than me but a little bit arrogant. I did not like him. He always wanted to compete with Mr.J because he want to be the number one. Although he is hard-headed and impolite, I admire his hardworking. He always strive to become the best so that he will be the best, and rarely I saw him online in Facebook. STudy I guest.

Based on the two fellows, there are many things that we can take as an inspiration to become successful. No matter you like or hate a person, you still can take their good values in order to improve ourselves. And the two friend of mine have the same principle since the school. They have not change their styles,their appearances and their standings, in spite of far away from their guardians. I'm a total contradiction of both of them.

RandoM

The Far Seer: Fahman on 7:41 AM People who also had seen (0)


Some say 'sorry' just to make themselves feel better.
Some say the word coz they does'nt know any better word to make others better.
And most people never mean to say it but is always being said.

It is a five lettered word that have deeper meaning,
more than just saying without any intention.
It is a five lettered word that touches feeling.
A five lettered word can make people appreciate the relationship,
and forgetting any quarrels that should not be remembered.

The Path I've Chosen.

The Far Seer: Fahman on 8:19 AM People who also had seen (0)

Sakit kepala aku fikir benda ni. Pasal AUSMAT. Esok kena panggil ngan advisor Mr.Al ngan head of AUSMAT department Miss Jenny. Aduih...performence punye pasal.
Kalaulah aku ni otak geliga cam saem skolah aku dulu kan baguih...
Kalaulah aku rajin cam bdak2 student house kan baguih...
Architecture is a though job

Kadang-kadang aku terpikir menyesal gak terima offer ni.
kalaulah aku duk kat PASUM dulu kan best. Xyah susah2 pikir sal ATA,TEE merit sume.
Assignment kimia la, fizik la, blajar cam kat matrik
(dah name pon Australian Matriculation)
Kat PASUM aku dapat wat kerja-kerja cam arkitek
buat model, lukis pelan.
hmm....best siot..


teringat gak aku kat kk12, PASUM...


Tapi ape bleh buat.memang ini yang aku dapat dan aku terima
JPA call bagi overseas scholarship maybe sbab susah kot nak aturkan scholarship aku kat UM.
maybe..



trime je la...
ini jalan aku pilih
xleyh patah balik.
come on..Usaha lbeyh!!
Failure is not an option!
Yeargh...!

Being Hated or Loved

The Far Seer: Fahman on 10:51 PM People who also had seen (0)

Haven you feel that, not everyone like you?
haven you know that there are people who might hate you?

This is the reality of life. not everything are perfect; not everything are like what we want it to be.
For sure, some people around us dislike us in a certain part. Some doesn't like the way others speaking, the way they dress and the most part is their personalities.
Everybody is not perfect, we are just a human with tonnes of weaknesses. It depends on people surrounding whether to accept us or not. And for some cases, we should accept people the way they are because those are their unchangeable natures.

That is what happens when everybody becomes too judgmental, tend to critique and extremely stereotyping each others. Why can't we live in a piece and harmony society, without any hidden feeling of anger towards others? Becomes more transparent?
This is the 'nature' of our Eastern culture which is more conservative in expressing feelings. We tends to hide the dissatisfactory. If the anger can't be manage, the effects are more terrible.

Love and hate are concrete feelings


In a conclusion, if you feels that you have many friends and everybody likes you, you should also know that there are also people who hate you. Don't be too optimist. This is the reality and reality is not always fair.

Not a Good Day...

The Far Seer: Fahman on 10:33 PM People who also had seen (0)

This is a day that make my mood goes down. Firstly, the EAL/D speech. I think I've against my nature of quietness because I speak too much but there are no points. In fact, it just a humiliating mumbling that shouldn't be done.

The second is the physics test. There are some mistakes that I've done and a feel sorry with myself.

  1. overconfident: working too fast, lack of recheck.
  2. wrong significant figures: thing that kills most.
  3. no square sign: the lame careless, shouldn't be done.
Seriously. I'm a careless person, extremely bloody careless. I dunno how to overcome this problem as it is part of me. And I think another reason for this physics result is: too much PES 2010 + Facebook. think should start study now. go go go..GA-GO

quote of the day

The Far Seer: Fahman on 5:51 PM People who also had seen (0)

today in history

The Far Seer: Fahman on 5:28 PM People who also had seen (0)


What Happened Today In History?



A marvellous weeked.

The Far Seer: Fahman on 8:40 AM People who also had seen (0)

Sudah lama beliau x menulis blog. Biase ar...bizi dgn sesuatu makhluk ciptaan orang Australia yang dinamakan AUSMAT. bende alah ni banyak memberi keje, ASSingment dan sewaktu dgnnya. nasib baek selepas je trip Tioman mgu lepas, keje EAL/D dah hantar. ouh yah..bercherita tentang tioman.. trip tersebut merupakan pengalaman paling best dalam hidup. terasa lbih dekat dgn ahli batch. Kalau dulu, xpenah bertegur tapi sekarang dah bleh bersapa. Almaklumlah.. kene bekerja dalam group. Berbincang n bekerjasama menyelesaikan masalah. Ketika berada di pulau yang terpencil ini, kita dapat melihat pelbagai jenis gelagat manusia. Ada yang kita sangka begini tetapi sebenarnya begitu. Ada juga yang dalam jangkaan kita. Tetapi apa yang penting ialah pengalaman yang kita perolehj dapat menjadi pengajaran kepada kita untuk mengharungi kehidupan kita yang panjang dang penuh dengan slekoh drift...

Expectation kami terhadap tioman adalah tinggi pada mulanya.Kami menginap di resort kampung paya dan mendapati kawasannya xlah sehebat mane. Hanya ada beberapa kedai dan beberapa rumah. satu jeti. WTF.... ini je ke tioman?

Ma telefon. dye tye: xpegi semayang jumaat ke?
aku: xpegi. Masjid xde. orang tioman xsmayang jumaat kot...

ha3...memang btol.kg paya xde surau. sebab ia hanya sebahagian kecik je dari tioman. Dan aku tersilap ini membuktikan kesilapan aku kerana menganggap tioman adalah sekecil kg. Paya.


muka mengantuk pabila sampai jeti
pukul 4 pagi.
bersama roomate chalet, Hardie dan Hamiz l












namun, aktiviti semakin best pabila dapat snorkelling dan pegi ke kawasan kawasan lain pulau untuk shoping (walaupun aku xsuka perjalanan bot sebab aku mabuk laut, muntah banyak kali) memang benar, Tioman agak besar. banyak kawasan menarik, cuma satu je aku xsuke.. Pemandu bot tu nampak cam melayu (then islam kot), tapi togak arak depan kitorang, perlajar2 kolej yang tahu apa itu arak dan apa itu haram. namun, apakan daya. Sape la kite nak tegur dorang. xpasal2 kene halau dari bot. patutla xbunyi azan n xde semayang jumaat.Penduduk pon camtu.



p/s: pengalaman ini banyak membuka mata aku tentang banyak perkara. dan baru aku sedar orang nampak aku sebagai seorang selamba cool tetapi slow...ha3.. tetapi apa yang penting ialah trip ini telah membuatkan aku release tension dgn semua perkara yang belaku.












Mathematics.

The Far Seer: Fahman on 9:28 AM People who also had seen (0)

All of you know this word. Its pronunciation sound 'HARD', means it is something that hard to learn. For me, I always got problem with it, since my primary school. It can be said as my nature enemy.ha3...

Yesterday I learnt math in the class. The topic was Differentiation and the subtopic was..... I don't know... About the graph, Inflation point i guest. Miss Kong is a very good lecture as she explain clearly about the problems and the gist of the topic. Unfortunately this student is not good enough to catch up all the good lectures tutorial in adittion my equation of the day was; PES 2010+Internet=sleepy....

The point is, no mater what is the barrier I should learn mathematics as it is what architecture is about,instead of physics. I just want to thank my friend, who is a math genius( I think he is good in all subjects) because he is the one who taught me about math when we were in secondary school and he gave me the spirit to learn it. Old folks quote; nothing impossible. just do it. (sound like nike and adidas quote to me...hehehe)

Thank You

The Far Seer: Fahman on 3:14 AM People who also had seen (0)

My class, 2 years ago, with Mr.Nik (me, four from right, the top row)


It is about a year we left the school. I believe all of us share the sweet memory of the place that we climb for success. Nevertheless, the last experiences teach us to become aware in our life, to strive hard for the best and to be the one who to be proud of by the others

Talking about school. Everybody, on that time felt very eager to finish the school( I mean boarding school), so that they can free from the rules: woke up early, wore uniform, to wore a white collar t-shirt during when playing on the school field. Everything was controlled by the 'authority' and one of them that we fear most is called MR.SUDIN. He is the student affair vice and he is famous with the fastest and most dreadful rattan stroke in the school.

Mr,Sudin sneaked like an assassin ninja that everybody did not realized the pain came from their backs.The quite sound of his scooter was loud enough to wake all the third floor residents that near to the hostel halt stand. My dormitory was beside the main stairs and my bed was the nearest to the dormitory door; that means i was the first victim of the block.

However, some people said, pain sometimes is a teacher. All the lashes that we got makes us realize about our mistakes. I got a friend who always known for being the lashes by him due to disciplinary faults.Instead, he then become a good man,much better than a person who never touched by rattan as he feels the pain more.

I always remember the last day as a form five student in that school. The day where all other people were away, only us the fivers. Many crazy things happened. The laugh, the joy, the pain and the sad things. The experiences are invaluable. After we left the school then we knew how we miss that times. Human always like that; only appreciates things when they are gone. It is the nature that we called growing up and that is why we had to accept that.

Many of us are in universities, private or local. Thanks to the efforts of our teachers who always squeeze their mind to nurture the students, to torch the darkness in us so that can be successful.A friend of mine said,"our 'thank you' is not enough to repay our teachers". Teachers are the backstage people who humble and always strives for the best to teach us.They are the rightful person to receive all the credit that students had. THANK YOU, teachers


(inset:younger me)